— God morgen, smiler Beate Holm Töpfer idèt hun tas oss imot i salongen på Hotel Norge.

Med mobilen i den ene hånda og kaffekoppen i den andre, viser hun vei til der vi skal sitte.

— Hektiske dager?

— Ja, nå er det helt utrolig hektisk! Det går i ett stort sett hele dagen, sier Töpfer.

- Dramatisk hvis sommeren svikter

— Det er vel da en hotelleier trives best?

— Absolutt. En god sommersesong er helt essensielt for resten av året. Det er dramatisk hvis sommeren svikter. Det har heldigvis aldri skjedd i løpet av de ti årene vi har drevet hotellet.

— Har det blitt noe ferie på deg i sommer da?

— Jeg tar aldri lang ferie på sommeren. I år var hele familien en liten tur og besøkte noen venner på svenskekysten. I slutten av juli skal Wolfgang og jeg til Skagen med gode venner. På vinteren tar hele familien ofte lang ferie og reiser bort. Det føles helt naturlig å jobbe hardt når det er høysesong for hotellet.

- Føles ikke som en jobb

For det er nettopp juni og juli som er de absolutt travleste månedene. Fulle rom, fulle restauranter og full bakgård når det er konserter gjør at det blir liten tid til avslapping.

At Töpfer og mannen har lagt ned mange arbeidstimer på hotellet er det lite tvil om. Likevel anser ikke 45-åringen det som en jobb.

— Det er en 24-timers-jobb, men jeg ser mer på det som en livsstil og en tilstand. Jeg tenker ikke at det er en jobb, det er bare en del av meg. Skulle jeg begynt å telle antall timer jeg jobber, kunne det lett blitt et negativt fokus.

Beate Holm Töpfer hadde egentlig en drøm om å bli lege. Tilfeldigheter gjorde at hun fikk øynene opp for hotellbransjen. Foto: Rebecca Trondsen

— Ville bli lege

Noe av det som gjør at Töpfer trives så godt, er gode kolleger og hyggelige gjester.

— Jeg er omringet av blide kolleger og gjester hver dag. Det er mye smiling i løpet av en dag. Det gir meg energi.

Egentlig hadde 45-åringen planer om å bli lege. Tilfeldigheter gjorde at hun fattet interesse for hotellbransjen.

— Da jeg var 15 år fikk min far jobb i New York og hele familien bodde der i tre år. Der hadde jeg en venninne som hadde en far som drev hotell. Da fikk jeg øynene opp for den bransjen. Planen var å bli lege, men da jeg kom tilbake til Norge som 19-åring fikk jeg sommerjobb på Hotel Norge, forteller Töpfer.

Utdannelse fra Sveits

Og dermed var det gjort. Det var hotell hun ville drive med.

I årene som kom lærte hun seg fransk, tok en fire år lang utdanning i Sveits og jobbet på diverse hoteller, blant annet Grand Hotel og Hotel Plaza i Oslo.

— Da vi fikk barn fikk jeg en trang til å flytte tilbake til Lillesand. En dag sa mannen min: Tenk hvor gøy det hadde vært å eie og drive Hotel Norge! forteller hun.

Etter hvert nådde ryktene om at ekteparet Töpfer kunne tenke seg å ta over hotellet de daværende eierne av hotellet.

— De hadde faktisk bestemt seg for å gi seg, så da grep vi på sjansen.

Selv om det er hektisk har Töpfer som regel alltid tid til å slå av en prat med kollegene i resepsjonen. Foto: Rebecca Trondsen

Gammelt hotell

— Hvordan har det vært å drive et hotell som har en historie som strekker seg helt tilbake til midten av 1800-tallet?

— Det har vært utrolig gøy. Historien betyr mye, og det er noe vi ønsker å videreføre. Da vi pusset opp festsalen for noen år siden var vi veldig opptatt av at det skulle gjøre i stil med slik det var før i tiden. Vi er utrolig stolt av historien, men er samtidig opptatt av å tenke nytt og være fremoverlent.

— Byr det også på noen utfordringer når hotellet er så gammelt?

— Det er klart at vi gjerne skulle hatt heis her. Mange ting er lettere når ting er nytt, men sjarmen ved det gamle og historiske her overdøver det.

— Med så mye jobbing, blir det tid til å lese bøker?

— Nei, det har jeg ikke tid til. Den siste boka jeg leste het «Alene sammen». Jeg gleder meg til en gang å få tid til å lese bøker.

Ser aldri på tv

— Hva med tv eller serier, har du tid til det?

— Jeg ser aldri på tv! Og det er ikke noe jeg ønsker å ha tid til heller. Jeg er helt utenfor når venninnene mine begynner å snakke om hvilke serier de har sett på. Men jeg leser aviser.

— Foretrekker du grillmat eller skalldyr?

Å være hotelleier byr på mange ulike oppgaver, også å passe på at blomstene ser fine ut. Foto: Rebecca Trondsen

— Grillmat.- Øl eller vin?

— Hvitvin.

Bader uansett temperatur

— Saft-is eller kule-is?

— Kule-is.

— Har du badet i år?

Når man driver hotell er det stadig noen som vil ha tak i deg. -Mobilen er med meg hele tida, sier Beate. Foto: Rebecca Trondsen

— Jeg badet i april og elsker sjøen uansett temperatur!

Den perfekte sommerdagen

— Hva er den perfekte sommerdagen for deg?

— Det må være fullt hotell og fulle restauranter med blide ansatte og gjester. Litt jobbing i frokosten og i resepsjonen, så båttur med familien der vi møter noen venner i skjærgården mens det tikker inn meldinger på mobilen om at alt går på skinner på hotellet og på Ninos slik at vi blir over til neste dag.

— Kunne du ha drevet hotell andre steder enn i Lillesand?

— Nei, det klarer jeg ikke å se for meg. Dette hotellet er så knyttet til Lillesand, og jeg har hele tiden følt at lokalbefolkningen heier på oss. Og så er det jo spesielt å drive hotell i det som er «min» by.