MOSKVA: — Dette må jeg prate med Lukas om. For hvis Ida er i ferd med å bli syk så må hun følges opp av vårt apparat. Det er derfor vi har med oss to fysioterapeuter og en lege, sier Ronny Nilsen, sportssjef i Norges Friidrettsforbund, etter nok et skuffende mesterskap av Marcussen.

Selv etter en brukbar avslutning i spyd og på 800 meter, stoppet hun på 5996 poeng – et hav bak målsettingen om å slette sin egen norske rekord på 6226 poeng.

— Men jeg er fornøyd ut fra forutsetningene, sier Marcussen, som avanserte fra 30. til 18. plass på de to siste øvelsene.

Syk søndag morgen

Det var søndag morgen hun våknet opp med tett nese, sår hals og lett feber. Likevel valgte Marcussen i samråd med trener Lukas Udelhoven å ikke oppsøke den norske mesterskapslegen Ove Talsnes.

— Og det er jeg stolt av. Det er skremmende mye medisiner i idretten. Det er utøvere her som har satt 40 sprøyter i ryggen, jeg vil ikke ha én, fastslår en følelsesladd Marcussen i møte med det norske pressekorpset.

Selv ikke etter mandagens 200 meter, der Marcussen nærmest begynte å blø neseblod idet hun gikk i startblokkene – ifølge Udelhoven som et resultat av "å ha snytt nesa tre dager i strekk" – spurte de legen om råd.

— Vi valgte å ikke gå til legen fordi da blir det plutselig en stor sak ut av det. Og hva skal egentlig han gjøre når det er uaktuelt for oss å bruke medisin? Enten er du frisk nok til å stille eller så er du syk, og da stiller man ikke, sier Udelhoven – som gjennom mange år har vært en stor motstander av all medisin i idrett.

- Ikke mistillit

— Var du redd for at Ida skulle bli tilbudt medisin?

— Nei. Det finnes riktignok medisin til slik bruk som ikke står på dopinglisten, men i Norge er det en viss etikk og moral så det tviler jeg på at hun ville fått.

På direkte spørsmål avviser han at det er et mistillitsforhold mellom ham og det medisinske apparatet.

— Nei, jeg har tillit til dem. Det var bare ikke behov for legehjelp. Sykdom er en del av gamet, og det behandler vi med å drikke mye vann, te og spise sitron.

Naturmedisinen gjorde tydeligvis ikke underverker.

- Litt dau gjennom sjukampen

— Vi valgte å forsøke oss fram, men toppformen Ida hadde på fredag var tydeligvis borte. Ida har vært litt dau gjennom hele sjukampen, sier treneren, som er uønsket av Friidrettsforbundet.

Udelhoven påstår at han hadde informert den norske landslagsledelsen om problemene, men sykdommen var ukjent for sportssjefen til etter at fire øvelser var unnagjort.

— Jeg fikk først rede på det da jeg møtte Ida på hotellet mandag kveld, hevder Ronny Nilsen.

— Lukas sier at legen uansett ikke kunne gjort noe for det var uaktuelt å ta medisin?

— Det kan ikke jeg gi noe svar på. Men det er normalt å oppsøke lege når man har behov, spesielt når legen er så lett tilgjengelig som her i VM.

Legen: - Ikke uvanlig

Mesterskapslege Ove Talsnes bekrefter at han visste om Marcussens sykdom.

— Jeg har vært klart over at hun har vært litt tett i nesen, sier Talsnes.

— Er det da underlig at de ikke oppsøker deg?

— Nei, og det er heller ikke uvanlig. Dette er helt opp til utøverne selv, sier Talsnes.

— Udelhoven hevder at du uansett ikke kunne gjort noe fra eller til?

— Vi starter ikke med antibiotika i en tidlig fase. Det handler i så fall om c-vitaminer og om å åpne slimhinner. Dette kan redusere symptomene noe, men dette er Ida og Lukas rutinerte på selv, sier Talsnes.

Vebjørn Rodal Foto: Thomas Winje

— Ida trenger hjelp utenfra

Vebjørn Rodal, friidrettsekspert i NRK, mener det er på høy tid at Ida Marcussen henter hjelp utenfra.

— Jeg respekterer satsingen hennes med Lukas, men jeg opplevde et kjempetalent med sølv i junior-VM i 2006, og flott 11. plass i senior-VM året etter, men så har det vært seks sesonger uten fremgang. Jeg synes utgangspunktet hennes er fantastisk, men når hun blir nummer 18 når nivået i sjukamp aldri har vært dårligere, ville jeg sett meg rundt etter inspirasjon utenfra, sier Rodal.

— Hun må finne ny trener?

— Nei, det vil hun jo ikke selv. Men det går likevel an å hente hjelp utenfra, mener Rodal, som hadde moderert seg kraftig da Fædrelandsvennen pratet med ham sent tirsdag kveld.

Tidligere på kvelden uttalte han nemlig til nrk.no.

– Nå har de prøvd sammen de to i seks-syv seniorsesonger uten å få til noe som helst som minner om fremgang. Da synes jeg Lukas Udelhoven bør være såpass ydmyk at han hopper ut av sin egen lekegrind, sier Rodal.

Dette fikk Marcussen til å reagere skarpt i pressesonen.

— Han har jeg mistet respekten for. Det går ikke an å komme med slike respektløse uttalelser om min trener på tv. Verken jeg eller Lukas har noen gang pratet med ham, sa en tydelig irritert Marcussen.

Den tidligere tikjemperen Benjamin Jensen mener Ida Marcussens sykdom ikke kan forklare hele nedturen.

— Hvis man har en liten infeksjon klarer man som regel å prestere i noen øvelser, men her ser det ut som om det jevnt over er litt under pari. Men hvis hun egentlig er i så ekstremt god form som hun sier, så bør hun i alle fall få et markant løft i neste konkurranse, sier Jensen.

— Hva bør Marcussen gjøre?

— Jeg kjenner ikke treningsopplegget, men det er synd at de jobber så hardt uten å få progresjon. Man kan ikke forvente forandring i utvikling hvis ikke man endrer på treningen, sier mandalitten.