— Her er det foreløpig stille og fredelig. Det er ingen gjester her, sier Elin Frønsdal.

Hun er daglig leder for akuttmottaket Frelsesarmeen har fått kontrakt på ved Åpta Misjonssenter i Farsund. Hun kikker utover et tomt leirområde.

Kors-bråk

Like før mottaket skulle åpne 1. desember var det adskillig mer bråk. Lyden kom ikke fra asylsøkere eller de 15 som allerede er ansatt, men fra tastaturet fra dem som reagerte på at misjonssenteret måtte fjerne korset fra spisesalen før det kom 150 asylsøkere, de fleste trolig muslimer.

UDI gjorde retrett og korset fikk komme tilbake. Men ingen asylsøkere har foreløpig fått se det. Asylstrømmen fra Norge har avtatt, og UDI vil ha asylsøkerne over fra akuttmottak til ordinære mottak.

Matsalen er tom, men klar til å ta imot et innrykk. Foto: Torbjørn Witzøe
Åpta Misjonssenter er blitt til et asylmottak, men foreløpig er det ingen som har kommet. Foto: Torbjørn Witzøe

Godt bemannet

— Åpta står helt tomt. Hvis vi i vår region hadde styrt det, så hadde vi brukt Åpta, sier regiondirektør i UDI region sør, Tormod Stavenes.

Mens mange av akuttmottakene er minimalt bemannet, har Frelsesarmeen ansatt personer i 15 årsverk på Åpta. De har også klart undervisningsopplegg for barna.

Stavenes opplyser at det var meningen at flere av de 1000 som bodde på gigantmottaket på Brunstad i Stokke var tenkt plassert på Åpta. Slik er det ennå ikke blitt.

Vi vet ikke helt hva som skjer

— Men de får pengene sine?

— Ja, de har kontrakt, sier Stavenes.

På misjonssenteret venter de litt i det uvisse.

— Vi vet ikke helt hva som skjer. Vi har fått høre at noen asylsøkere fra Stokke var syke og isolerte, og dermed ikke kunne flyttes hit, sier Frønsdal.

- Vi er klare

Hun sier at de er klare i det øyeblikk UDI har asylsøkere til dem. Bordene er pyntet, skilt er hengt opp på forskjellige språk, men hyttene står tomme.

Rommene står klare. Foto: Torbjørn Witzøe

— Jeg har nok å gjøre her, men de andre er satt i beredskap. Vi stiller på en times varsel, og er klare når de kommer, sier Frønsdal.

Hun opplyser at de har kontrakt med UDI frem til 31. mai. Normalt betaler UDI rundt 700 kroner døgnet for akuttplasser. Frelsesarmeen skal ikke drive for å tjene penger. Dermed er tilbudet på Åpta noe billigere, og UDI betaler her 600 kroner døgnet.

Skiltene er laget på flere språk. Foto: Torbjørn Witzøe

På Åpta er det 150 plasser, noe som gir en totalpris på 90.000 kroner i døgnet. Etter 17 dager er prisen kommet opp i 1,530 millioner kroner.

— Vi ser at flere akuttmottak har kontrakter som løper til nyttår. Etter det blir det sikkert flere som kommer hit, sier Frønsdal.

Ikke på lista

Hero Norge driver mottakssenteret på Råde i Østfold, og har fra UDI region øst fått delegert ansvaret for fordeling av asylsøkere til mottakene. Mottaksleder Helge Ekelund sier at de ikke sender noen til Åpta i Farsund med det første.

Åpta står ikke på lista vår ennå

— Åpta står ikke på lista vår ennå. Vi får hele tiden inn lister over hvor det er ledige plasser, så prioriterer vi de som er nærmest mottakssenteret i Østfold for å holde reisekostnadene nede, sier Ekelund.

Han opplyser at ankomsttallet nå har gått kraftig ned.

— Vår erfaring er at det ikke er manko på akuttplasser. Flaskehalsen er et annet sted i systemet. Nå handler det mer om å få nok ordinære plasser, sier Ekelund.