— Dette er på langt nær nok, sier regiondirektør for UDI Sør, Tormod Stavenes etter å ha sendt over oversikten over tilbudene de fikk inn da de etterlyste operatører for 5000 - 6000 plasser i regionen.

De fikk inn tilbud om ni mottak med til sammen 2661 plasser i Aust- og Vest-Agder. I hele region sør er det tilbud om 3835 plasser. Dermed får de ikke nok plasser til å flytte alle asylsøkerne fra akuttilbud til 700 kroner døgnet og over til ordinære plasser som koster 175 kroner.

De drøyt 4000 plassene i region sør koster staten cirka 2,8 millioner kroner i døgnet.

Tilbud om skip

En av de nye tilbyderne er Egir Shipping med 1200 plasser på et skip, uten at de har spesifisert hvor skipet eventuelt skal ligge.

— Vi kjenner ikke selskapet og de har lagt inn likelydende anbud i fire regioner. Når vi ikke vet om det er realistisk eller ikke, så forstyrrer det tallet, sier Stavenes.

Direktør for UDI Sør, Tormod Stavenes, sier at nøkkelen for god bosetting ligger hos kommunene. Foto: Kjartan Bjelland

Han sier det uansett ikke er nok til å få flyttet alle de 4017 asylsøkerne som for tiden bor i akuttmottak i regionen, som omfatter Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark og Vestfold. En del av de tilbudte plassene vil alltid falle bort.

Nå holder vi på med å rydde opp etter høstens arbeid

— Nå holder vi på med å rydde opp etter høstens arbeid. Alle akuttinnkvarteringene skal avvikles. Det vil vi gjøres snarest mulig. Vi ønsker alle over i permanente mottak. Det var den store nasjonale anbudsrunden for 30.000 plasser en del av. Vi håpet at det kom inn flere tilbud for å håndtere dette, sier Stavenes.

Dyrt

Da flyktningstrømmen tok av i høst etablerte Utlendingsdirektoratet en rekke akuttinnkvarteringer i Norge. Hoteller, campingplasser og brakker ble tatt i bruk til en døgnpris fra 700 til 1200 kroner per asylsøker. Her får asylsøkerne mat, men ingen undervisning eller annet integreringsarbeid - bortsett fra det som er gjort av frivillige. Bemanningen er minimal, men kostnadene tre - fire ganger så høy som normalt.

Blant de 176 asylsøkerne på Åros, er 38 barn under ti år. De er i ferd med å finne seg til rette på sitt midlertidige bosted. Foto: ERLEND OLSBU

På Sørlandet er det ti kontrakter for akuttmottak.

Nå har ankomstene gått kraftig ned, og det er tid for UDI til å få asylsøkerne inn i det ordinære apparatet. Der koster en plass rundt 175 kroner døgnet.

I forrige uke kom det 285 asylsøkere til Norge, under en tredjedel av to uker tidligere.

— Har jobbet hardt

Stavenes sier det vanskelig å si hvorfor de ikke får flere tilbydere.

— Det blir spekulasjon, men det er flere operatører som har jobbet veldig hardt i høst, og har hjulpet oss med å løse en vanskelig situasjon. Det er grenser for hvor mye de makter, sier Stavenes.

De åtte tilbyderne av ordinære asylplasser i regionen fordeler seg på åtte forskjellige kommuner. De fleste har mottak fra før, men nå kan også Grimstad få et mottak. Sana har levert inn anbud på 150 desentraliserte plasser.

Lindhus Utleie er den største tilbyderen, og vil opprette 300 plasser i Vennesla, Songdalen og Kristiansand.