LINDESNES: — Jeg blir betenkt over å la min datter på åtte år bevege seg ute på kveldstid om vi får flyktningmottak i nabogrenda. Det må det være lov til å si høyt uten å bli stigmatisert, sier Kjetil Windsland.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Han er kommunestyrerepresentant for Frp, og har gjennom sitt verv blitt orientert om flyktningene som kommer.

Vi vet ikke hvilke type flyktninger som kommer og hva de har vært gjennom

— Det er mange betenkeligheter rundt dette. Vi vet ikke hvilke type flyktninger som kommer og hva de har vært gjennom. Vi vet heller ikke om de i tilstrekkelig grad blir ivaretatt. Og blir de fortalt hvordan man oppfører seg i det norske samfunnet, spør han seg om.

Det kommer 140 flyktninger denne uka til Solstrand camping ved Vigeland. Fra før av er det etablert et mottak for mindreårige mellom 13 og 18 år i Lillehavn.

Nå forhandler Utlendingsdirektoratet (UDI) med Lindesnes kystkultursenter i Ramslandsvågen om opptil 70 akuttplasser.

— I utgangspunktet skal de være i fire til sju dager før de får nye bosteder. Men slik situasjonen er nå, blir de trolig lengre, medgir ordfører Janne Fardal Kristoffersen.

Folkemøte tirsdag

Tirsdag avholder hun folkemøte på Vigeland der hun tror det kommer mange ytringer fra folk som føler uro over det som nå skjer.

— Jeg skjønner uroen. Selv om Lindesnes er vant til å ta imot flyktninger, er dette en mengde som er helt nytt for oss alle. Derfor er det viktig å høre og forstå de som er betenkte, sier hun.

Ordfører Janne Fardal Kristoffersen og flyktningkonsulent Janet Michaelsen i Lindesnes ber folk som er urolige om å gi flyktningene en sjanse. De tror begge det skal gå bra. Foto: Jarle R. Martinsen

Samtidig understreker Kristoffersen at Lindesnes ikke har noe valg. — Systemet er slik at private aktører tilbyr UDI å etablere asylmottak. Kommunen er ikke involvert i en slik prosess. Vi blir fortalt at det kommer flyktninger der kommunen er forpliktet til å stille opp med nødvendig helsehjelp, sier hun.

Skriver de er redde

Facebook har de siste ukene flommet over med ytringer fra innbyggere i Lindesnes som skriver at de er regelrett redde for å få asylmottak ved bygda.

Det er også flere som skriver at de ikke vil at døtrene skal bevege seg utendørs alene på kveldene, blant annet på grunn av en episode fra Alta der ei jente nylig ble antastet av innvandrere.

- Det er selvsagt totalt uakseptabelt å gjøre. Jeg forventer at de som nå har ansvaret for flyktningene i Lindesnes informerer om vår kultur og holdninger til de som kommer, sier Kristoffersen.

Samtidig sier hun at det nå er viktig å ha et varmt hjerte og kaldt hode.

— Vi er forpliktet til å ta imot flyktningene. De kan ikke legge seg på Karl Johan. Det viktige er at vi gir dem en sjanse, sier hun og minner om at Solstrand camping huset bosniske asylsøkere i 1993, noe som gikk bra.

Nok nå

Kristoffersen er likevel tydelig på at Lindesnes med dette har tatt imot sin dose med flyktninger.

- Om vi også får asylmottak på Ramslandsvågen har vi gjort vårt, sier hun.

Forøvrig har kommunestyret vedtatt å ta imot 20 innvandrere til fast bosetting i kommunen neste år.

— Fra før av er det omlag 150 personer med innvandrerbakgrunn bosatt i kommunen, sier flyktningkonsulent Janet Michaelsen.

Vil be politiet informere

Daglig leder på Solstrand camping i Lindesnes, Stian Lauvås, opplyser mandag formiddag at han venter de første av i alt 140 flyktninger tirsdag.

— Her og nå vet jeg ingenting om hvilke type flyktninger som kommer, annet enn at de kommer fra andre mottak på Østlandet, sier han.

Daglig leder Stian Lauvås ved Solstrand camping er klar til å ta i mot flyktningene. Foto: Espen Sand

Han vet godt at flere på Vigeland er urolige blant annet på grunn av helt ulike kulturell bakgrunn mellom nordmenn og flyktningene.— Vi kommer til å informere om hva som forventes av oppførsel når flyktningene beveger seg i det norske samfunnet. Det er også naturlig å be politiet komme for å snakke om norske regler og lover, sier Lauvås.

Han sier at han har 11-12 ansatte på mottaket. I tillegg er det en del frivillige.

- Vi ønsker flere frivillige som kan bidra med å aktivisere flyktningene, sier han.