— Hvis du spør meg personlig, så skjønner jeg ikke hvorfor det må fjernes. Når de kommer til et kristent land, så må de tåle et kristent symbol, sier Jelte Smith, som er leder for Åpta Camping og Misjonssenter i Farsund.

Senteret er eid av Det Norske Misjonsselskap og skal leies ut til Frelsesarmeen i et halvt år. Armeen skal drive asylmottak på senteret frem til 1. mai.

Til tross for at en kristen organisasjon skal drive mottak på et kristent senter, skal ikke asylsøkerne få kristne symboler til frokost, lunsj og middag. Korset henger nemlig i matsalen.

Jeg tror ikke muslimene bryr seg om et kors

Religionsnøytralt

Det Norske Misjonsselskapet (NMS) driver flere kristne leirsteder, som de ønsker å leie ut til asylmottak. UDI sier ja takk, men på en betingelse.

Det er ikke lov til å ha kors på asylmottak. Foto: Lars Hollerud

Alle kristne symboler må fjernes før asylsøkerne kan flytte inn, skriver avisa Dagen. Dette gjelder i første omgang Tømmerneset i Troms og Åpta i Farsund.— UDI er ikke opptatt av at de som tilbyr overnattingsplasser har en verdimessig forankring. Derimot er vi opptatt av at selve overnattingstilbudet er religions- og verdimessig nøytralt, sier Vibeke Schjem, presserådgiver i UDI til Dagbladet.

Dette har NMS gått med på, og de fjerner nå korsene. I Farsund er det Jelte Smith som tar jobben.

Ikke kirke i presenning

— Jeg tror ikke muslimene bryr seg om et kors, men det er greit. Vi fjerner det. Jeg er stolt over at vi kan ta imot flyktninger. Det er fokuset. Vi ønsker å hjelpe. Vi er kristne, og vi vil ta dem godt imot, sier Smith.

Vi kan ikke pakke kirka vår inn i en presenning heller

Han legger til at Åpta var kirke før det ble leirsted, og kirkebygget er godt synlig.

— Vi kan ikke pakke kirka vår inn i en presenning heller, legger Smith til.

Hans menighet er av samme oppfatning.

— Det er ikke noe vi gjør med glede, men vi har valgt å vise nestekjærlighet å ta imot de menneskene som kommer. Jeg tror ikke asylsøkerne nødvendigvis ville reagert på symbolene, men nå forholder vi oss til UDIs retningslinjer, sier kommunikasjonssjef i NMS til Dagbladet.