Medieprofessor ved Universitetet i Oslo (UIO), Knut Lundby, bekrefter at Siv Kristin Sællmanns kors, og medieomtalen av at hun i november 2013 ble nektet å ha kors på seg i nyhetssendinger, blir del av et stort forskningsprosjekt han skal lede.

— Vi skal forske på hvordan medienes omtale av religiøse tema og trossamfunn preger samhandling mellom mennesker. Folks oppfatninger og handlinger i møte med det religiøse og av ulike religiøse grupperinger farges av hvordan mediene dekker saker som berører trosspørsmål. Da er saken med Sællmanns kors et interessant og godt eksempel vi vil studere, sier Knut Lundby, og legger til at liknende saker fra Sverige og Danmark skal inngå i forskningen.

Konfliktstoff

Kors-nekten i NRK har skapt et sterkt engasjement. I dag ble klagene mot kors-nekten tema i Kringkastingsrådet. Foto: Caroline Teinum Gilje

Forskningslederen fra UIO forteller at også Universitetet i Agder (UIA), Universitetet i Uppsala, Universitetet i København og Menighetsfakultetet skal delta i prosjektet som skal avsluttes i 2017.— I en årrekke har vi forsket og lært mye om hvordan medier og politikk er filtret i hverandre og hvordan mediene er med å prege våre politiske holdninger. Nå er har vi fått forskningsmidler til å undersøke det samme innenfor det religiøse feltet. Media fokuserer på konfliktene - slik må det i stor grad være, men det er klart dette gjør noe med publikums opplevelse, meninger og handlinger. Vi må huske at mange møter de ulike trossamfunnene kun gjennom mediene, sier Lundby.

Han forteller at forskningen skal belyse hvordan medieomtalen av religiøse konflikter preger lokalsamfunn, skole og samhandling mellom elevene.

Sællmann er spent

Siv Kristin Sællmann sier til Vårt Land at hun «i hvert fall har startet noe som gir grunnlag for diskusjon», og at hun synes «det blir spennende å se hva forskerne finner ut».