- Med mindre det blir for mange skader, er jeg ganske sikker på at vi blir liggende i toppen gjennom sesongen, sier ØIF Arendal-trener Marinko Kurtovic. Her jubler han for lagets 31-30-seier mot sterke Elverum søndag. Foto: Jan Espen Thorvildsen’

— Også vi som har snakket om at håndballen har ligget litt nede på Sørlandet. Dette er veldig kult, sier Randi Gustad, håndballekspert i TV2. — Jeg kan ikke huske at Sørlandet har vært i denne situasjonen før. Dette blir lagt merke til, spår Vipers-trener Gunnar Pettersen.

- Overraskende

Etter søndagens 39-26-seier borte mot Sola, topper Vipers eliteserien for kvinner etter tre strake seirer og en målforskjell på 107-70. Samtidig tok ØIF Arendal også sin tredje strake seier i herrenes eliteserie da de slo sterke Elverum 31-30 på hjemmebane. Det betyr at lagene topper hver sin eliteserietabell - og er de eneste lagene i Norge som er ubeseiret.

  • Ut fra historien er dette overraskende. Håndballen på Sørlandet har vel neppe vært et kraftsenter siden KIF var på topp på begynnelsen av 80-tallet. Og selv om Vipers har vært i finale i både cupen og sluttspillet, er det ingen av dem som har vært på topp i seriesammenheng, sier Vipers-trener Gunnar Pettersen.

Han legger likevel til:

— Vi får ta et bilde av tabellen, og nyte den så lenge det varer. Vi må være så ærlig og si at det er tre nyopprykkede lag vi har møtt, og at det først er i de to kommende kampene vi får en pekepinn på hvor vi ligger.

Vipers møter torsdag fjorårets sølvvinner Glassverket hjemme og søndag gullvinner Larvik borte.

Kurtovic fikk advarsler

Sju mil lenger øst, er troen på seriegull større. Allerede forrige sesong, den første til Marinko Kurtovic, brøt ØIF Arendal en stor barriere da de ble både ble cup- og seriemestere. Det var det få som spådde før han signerte.

- Med mindre det blir for mange skader, er jeg ganske sikker på at vi blir liggende i toppen gjennom sesongen, sier ØIF Arendal-trener Marinko Kurtovic. Her jubler han for lagets 31-30-seier mot sterke Elverum søndag. Foto: Jan Espen Thorvildsen’

— Det var veldig mange som var pessimistiske og mente at på Sørlandet var det både dårlig treningskultur og ingen som vant titler. Men mitt inntrykk har alltid vært at både dame- og herrehåndballen på Sørlandet har et stort potensial, spørsmålet har vært når det ville slå til, sier Kurtovic.Han har følgende forklaring på hvorfor Vipers er i ferd med å lykkes:

— De har startet i riktig ende med å bygge et «kontor», og har fått satt en administrasjon som er ekstremt dyktig. I tillegg har de fått inn en veldig god trener med vinnermentalitet, sier Kurtovic.

Før han understreker:

— Men de må slå sterkere lag før jeg friskmelder dem helt.

- Superjobb på ledersiden

Gunnar Pettersen mener også at forklaringen ligger mye på ledersiden.

Jeg tror sesongen 15/16 blir et hyggelig år for sørlandshåndballen

— Jeg tror at det viktigste er ledere som tør å satse. I Arendal har de gjort en superjobb på ledersiden med å få inn midler til å handle gode spillere og en trener, som Kurtovic. Uten ledere som stikker fram ansiktet, og tør å ta en trøkk, er det helt umulig. Det skal begge klubbene ha ære for, sier den tidligere landslagstreneren.

- De kommer til å henge med helt inn

Randi Gustad og Bent Svele, håndballeksperter i TV2, spår at både Vipers og ØIF Arendal kommer til å henge med i toppen helt inn.

— Jeg er ganske sikker på at dette kommer til å vare. Larvik blir seriemester, mens det blir kamp om sølvet mellom Vipers og Glassverket. På herresiden er det ganske mange som kan kjempe i toppen, men jeg er ikke i tvil om at Arendal vil være der. Jeg tror sesongen 15/16 blir et hyggelig år for sørlandshåndballen, sier Svele.

— I mine øyne er ØIF Arendal den største gullfavoritten på herresiden, det sa jeg også før sesongen. Vipers vil selvfølgelig bli tatt igjen av Larvik, men hvis de kan heve bunniåvet litt, tror jeg de kan kjempe om sølv med Glassverket og Byåsen, sier Gustad.

PS! KIF Håndball har også fått en strålende start i 1. divisjon, og ligger på fjerdeplass etter å vunnet sine to første kamper.