— Akkurat nå er hun litt unna en VM-tropp, men hun er en veldig spennende spiller med høye ambisjoner. Og med det potensialet er det all grunn til å følge henne nøye, sier landslagstrener Thorir Hergeirsson på spørsmål fra Fædrelandsvennen om et mulig VM-sluttspill i desember.

Et forfall var årsaken til at islendingen ringte henne etter 40-19-seieren mot Rælingen søndag kveld for å få henne med på denne ukas landslagssamling i Oslo — hvor noen av våre beste utenlandsproffer mangler.

Kroatisk statsborger

— Jeg fikk ikke tatt telefonen da han først ringte, men da jeg sjekket på nettet, og så at det var hans nummer, ble jeg så stresset at jeg nesten skalv. Dette uttaket kom fortere enn jeg hadde trodd, sier en meget fornøyd Marta Tomac.

Hun er en veldig smart og kreativ håndballspiller som er flink til å gjøre de andre gode

Hun har kroatiske foreldre, og har selv spilt en rekke landskamper for junior-, ungdoms- og A-landslaget til Kroatia - men siden 2011 har 24-åringen takket nei til det kroatiske flagget på brystet. Det har banet vei for et mulig norsk statsborgerskap, og ettersom hun har bodd mesteparten av livet i Norge, tror hun det norske passet nå er like rundt hjørnet.

— Jeg skal på politistasjonen på fredag for et siste intervju, og deretter tror jeg prosessen vil gå fort, sier trønderen.

- Smart og kreativ

Hun har imponert i Vipers etter overgangen fra Byåsen. I sin playmakerrolle styrer hun spillet, og har dessuten i kraft av sin personlighet bidratt til å få opp tenningen i både kamp og på trening. Sørlendingene topper tabellen etter seirer både mot Molde og Rælingen.

— Marta var også god i Byåsen, men skadeplaget. Men nå som hun er skadefri, har hun markert seg grundig. Styrken er spilleforståelse. Hun er en veldig smart og kreativ håndballspiller som er flink til å gjøre de andre gode, sier Vipers-trener Gunnar Pettersen.

- Ikke levert på toppnivå

Selv er Tomac bare mellomfornøyd med sin egen sesonginnledning.

— Jeg har ikke levert på mitt toppnivå ennå. Det tar litt tid å bli kjent med en ny måte å spille og tenke på. Molde-kampen er bare å stryke, men det kom seg mot Rælingen, sier midtbacken om kampen hvor hun blant annet imponerte med å sende pasninger bak egen rygg.

Like selvsikker som hun var i Aquarama søndag, er hun ikke på egne VM-sjansers vegne.

— VM kommer litt tidlig, men i håndball er ingenting umulig. Uansett betyr dette veldig mye for motivasjonen min, og fremover skal jeg trene enda bedre, og så får tiden vise om det blir for VM i år eller EM neste år, sier Tomac.

  • Jeg har ikke levert på mitt toppnivå ennå.