— Dette er litt sånn opp som en løve, ned som en fell. Etasjeangivelsen er mildt sagt tafatt, så lenge vi er enige om at vi ikke skal ha høyhus inne i Kvadraturen. Hvorfor kan vi ikke lande på 12 etasjer, samme definisjon som andre byer bruker, spurte Odd Nordmo (H) da byutviklingsstyret torsdag sendte den mye omtalte høyhusutredningen ut på høring.

Byplanleggerne har satt grensen for høyhus i Kristiansand ved ti etasjer. Det ble presisert at dette betyr at høyhus er definert fra 11 etasjer og oppover.

Odd Nordmo (H). Foto: Arkivfoto

Flere partier frykter en for defensiv høyhuspolitikk, så lenge målet er en kompakt by med fortetting i bynære strøk.

— Lite fremtidsrettet

— Det er ikke på grunn av de høye husene at New York er verdens mest populære reisemål, men kvalitetene de gir på bakken, med mennesker og mye liv. Å lande på 11 etasjer er lite fremtidsrettet, et område som Lagmannsholmen kan tåle både 12 og 14, mente Odd Nordmo.

— I de fleste andre land er et høyhus 12 etasjer, jeg vet ikke om vi er kortere i Norge, men tror ikke det. Jeg skjønner ikke hvorfor vi har den forskjellen, her må vi fleske til litt, mente Stian Storbukås (Frp).

Jeg vet ikke om vi er kortere i Norge, men tror ikke det.

Teknisk direktør Ragnar Evensen påpekte at ikke høyhus skal være maksimalt 11 etasjer, men at alle bygg over denne høyden skal behandles i tråd med den grundige utredningen.

Også Ap vil jobbe offensivt for fortetting i bynære strøk.

— Hvis et fremtidig bystyre vil tredoble antall beboere nær Kvadraturen og omegn, skulle jeg ønske det neste byutviklingsstyret jobber mye med høyhus og høye hus. Vi står overfor radikale grep i bynære områder, sa Mette Gundersen.

Det endte med at politikerne delte seg (5-4) i synet på om grensen skal gå ved 11 eller 12 etasjer.

- Godt resultat

Eirik Dåstøl Langeland (Ap). Foto: Arkivfoto

Utvalget vedtok enstemmig reguleringsplanen til Lunde Holding Invest AS, som sist høst utløste høyhusutredningen.På den sentrale Tangen-tomta skal det gamle KEV-bygget rives og gi rom for 220 leiligheter i tre bygninger, med næringsaktivitet i deler av første etasje.

— Et godt eksempel hvor man gir og tar i politikken. Vi har tatt en ekstra runde for å komme fram til et resultat alle kan enes om, påpekte Eirik Dåstøl Langeland (Ap).

Opprinnelig fremmet Lunde et forslag i 20 etasjer. I 2013 satte så byutviklingsstyret grensen ved 18 etasjer, kotehøyde 65, som er tre meter under domkirkespiret.

Nå blir den høyeste boligbygningen «bare» ti etasjer høy.