— Jeg så ham der framme hos ordføreren og gruppelederne. Det skal ikke være sånn at én aktør og part kan være med på å legge premisser, mens hans egen sak behandles i bystyret. Jeg reagerer egentlig ganske sterkt på det som skjedde, sier Venstres gruppeleder Dag Vige.

LES OGSÅ:

— Vet du at Lunde påvirket?

— Jeg gikk ikke fram selv, men jeg går ut fra Lunde ble spurt om utsettelse var greit for ham. Veldig spesielt, veldig spesielt. Vi må ha det helt uhildet i bystyret, sier Vige.

Spurte om utsettelse var greit

Teknisk direktør Ragnar Evensen sier det var han som hentet Ole Lunde inn i diskusjonen. Evensen mener det ikke foregikk noe galt, men forstår at det kan reageres, når det sees utenfra:

— Jeg var bare en «messenger», kan du si. Gruppelederne og ordfører diskuterte hva utsettelse ville bety for Lundes prosjekt. Jeg gikk bak i salen for å spørre Ole Lunde, som jo visste dette best. Han følte nok ting litt uklart, og ble med fram for å informere skikkelig.

— Hva spurte dere ham om da?

— Deler av utyggingsprosjektet til Lunde på Tangen er alle positive til. Høyhuset splittet. Vi ville derfor vite om Lunde trengte et vedtak på det som det er enighet om, slik at han kan komme i gang med den delen av utbyggingen, eller om det var greit for ham at vi utsatte alt noen måneder?

Dag Vige håper noe liknende aldri gjentar seg. Han ønsker klargjøring av reglementet i bystyret

— Under bystyrets debatter kan ikke tilhørere gå fram for å snakke eller påvirke representantene. Forhandlingene i et folkevalgt organ må foregå mellom folkevalgte og kun mellom dem, sier Vige.

- Veldig spesielt

KrFs Grete Kvelland Skaara er enig med Vige i at situasjonen var veldig spesiell, og hun ønsker heller ikke en liknende hendelse igjen.

— Etter to timers debatt avbrytes møtet, fordi noen ser de ikke vinner fram. Dermed reises spørsmål om utsettelse. Det blir ekstra spesielt når utbygger blir en del av den drøftingen. Jeg forstår godt at det reageres på dette, sier hun, selv om hun ser at faktainformasjon kan være greit å innhente.

Varaordfører Jørgen Kristiansen skrev forslaget om utsettelse. Han snakket ikke med Lunde selv, sier han, men synes det er «greit nok» å høre med Lunde hva utsettelse ville bety for prosjektet.

Høyres gruppeleder Hans Otto Lund sier han heller ikke snakket med Lunde. - Lunde må jo vite hvorfor han kom fram til gruppeledere, vi var flere som opplevde det underlig, sier Lund.

Grundekjøn avviser taktikk

Ordfører Arvid Grundekjøn Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg synes også det var spesielt at Ole Lunde kom fram til ordførerbordet, men det betyr ikke at noe galt foregikk, sier ordfører Arvid Grundekjøn, og fortsetter:- Jeg snakket ikke med Lunde, og for meg var det ikke viktig hva han mente om en eventuell utsettelse av høyhus. Jeg forstår det slik at Evensen likevel spurte ham om praktiske konsekvenser. Jeg så de snakket sammen, sier ordføreren.

Grundekjøn poengterer at han aldri avbrøt bystyremøtet av taktiske grunner fordi høyhuset lå an til å bli nedstemt.

— Taktikk var ikke i mine tanker, men tilstrekkelig kvalitet i saksbehandlingen. Både i Ap og Venstre var man ikke nødvendigvis mot høyhus, men man ville se det i en kontekst og sammenheng og totalitet. Da var det naturlig for meg å utsette saken til vi har høyhus-utredningen på bordet, sier ordføreren.

- Ikke mitt initiativ

Eiendominvestor Ole Lunde

— Det var ikke på eget initiativ jeg gikk fram. Utover det har jeg egentlig ikke noen kommentarer til denne saken, sier utbygger Ole Lunde.- Teknisk direktør Ragnar Evensen bekrefter å ha spurt deg om hel heller delvis utsettelse av høyhyusprosjektet, og praktiske konsekvenser?

— Hvis Evensen selv bekrefter det, kan jeg godt bekreftet det jeg også. Jeg kom fram på Evensens initiativ, sier Lunde.