— Ja, der kan det bli et annet utfall. Det blir veldig spennende, sier byutviklingsstyrets leder Grete Kvelland Skaara (KrF) til Fædrelandsvennen.

Men torsdag fikk hun flertall for sitt eget forslag om kun å tillate et seks etasjes bygg på tomten der det er foreslått å reise en 62 meter høy bygning på 18 etasjer.

-Vi har en reguleringsplan som sier at det skal være seks etasjer på Tangen, og for meg betyr det litt. Folk har flyttet dit med det som bakteppe, sa hun.

Barcode

Hennes egen partifelle Eivind Haaland (KrF), var helt uenig, og stemte for Høyres forslag om å tillate et høybygg redusert fra 62 til 58 åtte meter.

Odd Nordmo (H) viste til Barcode-rekka i Oslo som tross heftig motstand har vist seg å bli et spenstig og populært byutviklingsgrep. Nå ønsker han at også Kristiansand skal være dristig og strekke seg i høyden.— Vi må ikke blande reguleringsplanen for Tangen med dette prosjektet, sa han, og viste til at byutviklingsstyret selv den 2. mai 2013 åpnet for å bygge 62 meter.

— Tidligere har vi fått kritikk for at det er for tannløst på Tangen, sa Nordmo som selv bor på Bystranda Aveny, og har møtt protester mot høyhus i sitt eget nabolag.

Og det er protestene Høyre har tatt hensyn til, når de etter vanskelige avveininger landet på et kompromissforslag om 15 i stedet for 18 etasjer.

Miljøaspekt

Bare Stian Storbukaas (Frp) gikk inn for det høyeste forslaget:

— Alternativet er å bygge en gigantisk sammenhengende karré-bebyggelse, sa han og viste til lavblokk-komplekset på seks etasjer som er planlagt ved siden av høyblokka.

— Å bygge i høyden er moderne byutvikling, og det er uomtvistelig god, bærekraftig miljøpolitikk. Ved å si nei, møter de som forfekter miljøaspekter seg selv i døra med et brak, sa han med et klart politisk leggspark til både Venstre og Miljøpartiets Hans Petter Horve.- Vi er for høyhus, men ikke på Tangen, sa Horve.

Høyhusplan

Arbeiderpartiet ønsker ikke å stemme for høyhus før byen har fått en overordnet høyhusplan.

— Når vi spriker i alle retninger, er det ikke sikkert kompromisser er best, sa Mette Gundersen (Ap). Og med unntak av Frp, fikk hun byutviklingsstyret med på å be administrasjonen lage en høyhusutredning for Kristiansand med spesielt blikk på sentrum.

Etter en kaotisk avstemning ble det klart at det inntil videre tillates bygd seks etasjer på tomten der Lunde Holding Invest ønsker å bygge en høyblokk som del av et leilighetskompleks med opptil 200 leiligheter. I komplekset inngår også en lavere såkalt "karré-blokk" - firkantutbygning - på seks etasjer, og denne fikk grønt lys.

Men under diskusjonen i byutviklingsstyret ble det klart at det er intens debatt om saken internt i de ulike partiene, og saken er dermed ikke avgjort før den kommer til bystyret 29. september.

Venstres Solveig Nilsen sa det slik:

— Det har vært en vanskelig sak med heftige debatter på Venstres kontor, og vi har tvilt oss fram til et nei.

Ikke realisertbart

— Det vedtaket som ble gjort i dag,gir ikke grunnlag for å realisere prosjektet.

Det sier prosjektleder Ole Lunde i Lunde Holding Invest tilFædrelandsvennen.

Han fulgte behandlingen i byutviklingsstyret sometter en lang og engasjert debatt endte med at flertallet brukte ostehøvelen ogkuttet høyblokka ned på samme høyde som de tilstøtende lavblokkene.

Hva som blir selskapets neste trekk, kan han ikke si noe omi dag.