LILLESAND: — Vi har sett ved flere anledninger at ordføreren er inhabil på grunn av næringsinteressene han har i sentrum. Jeg synes det er synd at ordføreren, som er valgt til å styre byen, må melde seg ut gang på gang, sier Leif Vagle til Fædrelandsvennen.

Vagle brakte temaet på banen da formannskapet i Lillesand diskuterte parkeringsavgift i forrige uke. Thomassen meldte seg da ut av diskusjonen, ettersom han eier flere eiendommer i sentrum.

Onsdag skal saken opp i bystyret i Lillesand.

Gruppelederen i Lillesand Arbeiderparti sier dette er en av flere viktige saker om sentrumsutvikling hvor ordføreren har vært inhabil.

— Han var inhabil når vi behandlet Langbrygga, som var en stor og viktig plan. Når vi skal behandle den store sentrumsplanen til høsten vil han også være inhabil, sier Vagle

Han presiserer at han ikke har noe ønske om å ekskludere næringsdrivende fra politikken.

KRITISK: Gruppeleder i Lillesand Ap, Leif Vagle, kritiserer Arne Thomassen på grunn av ordførerens inhabilitet i spørsmålet om parkeringsavgift. Han mener det er uheldig at Thomassen er inhabil i saker som er viktige for sentrumsutviklingen. (Arkivfoto). Foto: Kjartan Bjelland

— Vi ønsker politikere i alle kategorier. Men når du sitter med de viktigste vervene må du tenke på hva du er inne i. Hvert fall hvis det begrenser muligheten til å styre i viktige saker, sier Vagle.

Skryter av Thomassen

— Hva mener du han bør gjøre?

— Jeg skal ikke gi ham noe svar på hva han bør gjøre. Det får han tenke gjennom selv. Jeg bare løfter tematikken. Som politikere er vi valgt til å styre byen. Da må vi være i stand til å gjøre det, sier Vagle.

— Mener du han bør selge seg ut?

— Det vil jeg ikke si noe om. Det er ikke min rolle å si hva han bør gjøre.

— Som politiker kan du vel komme med et konkret råd?

— Ja, men det kommer jeg ikke til å gjøre, sier Vagle, som ellers er full av lovord om ordføreren.

— Han gjør en veldig jobb for Lillesand, spesielt på næringssida. Nettopp derfor synes jeg det er viktig at han blir med på disse store prosessene. Dette er ting han er flink til og noe han kan, sier Vagle.

Avviser kritikken

Ordfører Thomassen mener Vagle overdriver.

— I 2012 var jeg inhabil i 4 av 274 saker som ble behandlet av bystyret. Det kan jeg ikke skjønne er noe stort problem. Det fremstilles som om jeg er inhabil i alle næringssaker i Lillesand, men det er jo langt fra tilfelle, sier Thomassen.

— Vagle mener det er viktige saker?

— At jeg ville være inhabil i viktige og prinsipielle saker i Lillesand sentrum var kjent lenge før valget i 2011. Velgerne var godt kjent med dette, men jeg fikk likevel over 50 prosent av personstemmene. Så dette er tydeligvis et mye større problem for Leif Vagle enn det er for velgerne.

Ikke vurdert salg

Thomassen viser til at han eier like mange eiendommer nå som før han gikk i politikken, bortsett fra Østregate 11. For noen år siden kjøpte han også 25 prosent av Esso-stasjonen på Bellevue. I 2004 fikk eiendomsinteressene bred omtale i media og før valget i 2011 ble Thomassen igjen kritisert for næringsinteressene sine av Ap. Thomassen har derfor liten forståelse for at temaet dukker opp igjen.

— Har du noen gang vurdert å selge deg ut?

— Nei, hvorfor skulle jeg gjøre det? Det ville blitt veldig skjevt dersom det bare var offentlig ansatte som kunne være med i politikken. Vi trenger entreprenørånden slik at noen kan satse i vårt lokalsamfunn.