LILLESAND: — Helt katastrofalt. Vi kjemper i oppoverbakke og står allerede foran en butikkdød i sentrum, sier innehaver av Cafe Lilllesand, Steinar Krogstad.

Han er ikke i tvil om at innføring av parkeringsavgift i sentrum vil ha dramatiske konsekvenser for handelsstanden.

— Gratis parkering er den eneste fordelen vi har igjen. Byråkratene i kommunen burde legge til rette for handelsstanden. I stedet kaster de på oss det ene tullete tiltaket etter det andre, sier Krogstad oppgitt.

Parkeringshus

22. mai skal bystyret i Lillesand ta stilling til om det skal innføres parkeringsavgift i sentrum. Administrasjonen mener svaret bør bli ja. I innstillingen til politikerne tas det til orde for å bygge et parkeringshus, slik at dagens parkeringsplasser kan benyttes til andre ting.

Forslaget møter motbør av Lillesand Handelsstandsforening, som diskuterte saken under et styremøte onsdag.

— På styremøtet ble vi enig om at vi er imot innføring av parkeringsavgift, sier leder av foreningen, Trine Wilhelmine Rønnevig.

Rønnevig har tidligere uttalt seg positivt om parkeringsavgift, men etter dagens styremøte er tonen en annen.

— Jeg går til jobb i sentrum og har personlig vært positiv til avgift. Som leder av handelsstanden må jeg ta flere hensyn, sier Rønnevig.

Diffust forslag

Hun mener forslaget administrasjonen har lagt fram virker veldig diffust.

— Det står for eksempel ikke noe om priser, sier hun.

Rønnevig mener kommunen bør sørge for at dagens regler faktisk blir håndhevet før man innfører nye restriksjoner.

KRITISK: Innehaver Steinar Krogstad ved Cafe Lillesand mener parkeringsavgift vil være katastrofalt for handelsstanden. Foto: Erlend Olsbu

— Det er mange grep som kan tas før en begynner med parkeringsavgift. Handelsstanden mener at det er en fordel med gratis parkering, men ønsker samtidig at folk skal finne parkeringsplasser. Det som trengs er en kombinasjon av bedre holdninger og en opprydning, sier Rønnevig.

Bedre merking

Hun oppfordrer kommunen til å merke plassene bedre, slik at det blir mer orden i parkeringen.

— I dag er kundene vant til at de ikke blir tatt, slik at de kan parkere på fortauet helt uten konsekvenser, sier Rønnevig.

Mandag skal politikerne i flertallskoalisjonen i Lillesand møtes for å diskutere avgiften nærmere. Arne Gulbrandsen i Lillesand Frp er allerede klar på hva han kommer til å stemme i bystyret.

— Det er utelukket at jeg stemmer ja. Jeg synes forslaget er tåpelig og jeg har ennå ikke sett noe fornuftlig regnestykke som tyder på at dette er riktig å gjennomføre, sier Gulbrandsen.

Sørlandsparken

Han tror avgift vil få svært store konsekvenser for handelsstanden i byen.

— Gratis parkering er noe som er med på å holde liv i butikkene i sentrum. Dersom vi innfører avgift vil folk heller reise til Sørlandsparken eller andre steder, sier Gulbrandsen.

Cecilie Knibe Hanssen i Lillesand Ap ønsker ikke å uttale som om hva hun mener før partiet har hatt gruppemøte. Det skjer torsdag.

— Hvordan vi stiller oss til dette forslaget kan jeg svare på etter møtet, sier Knibe Hanssen til Fædrelandsvennen.

Ordføreren inhabil

Arne Thomassen (H) stiller seg på sidelinjen i spørsmålet om det bør innføres parkeringsavgift i Lillesand.

INHABIL: Ordfører Arne Thomassen (H) i Lillesand. Foto: Helge Corneliussen

— Jeg eier fem-seks gårder i sentrum og er derfor inhabil. Det er veldig ryddig at jeg ikke uttaler meg i denne saken, siden jeg selv eier flere parkeringsplasser, sier Thomassen til Fædrelandsvennen.

Han opplyser at han heller ikke kommer til å delta i samtaler om spørsmålet i Høyres gruppemøter.

Thomassen eier også 25 prosent av selskapet Tappen AS, som driver Esso-stasjonen ved Bellevue. I dette området har Kaspar Strømme AS lansert planer om å bygge et parkeringshus i fjell, samt et større leilighetsbygg. Utbyggerne har tidligere uttalt at innføring av parkeringsavgift er en forutsetning for at prosjektet skal bli noe av.