Det sa Aust-Agder fylkesordfører Tellef Inge Mørland (Ap) i på det felles fylkestinget mellom Aust— og Vest-Agder fredag.

Han advarte ja-siden sterkt mot å ta av i sin begeistring for ett nytt, stort Agder-fylke:

— Man må ta inn over seg resultatet av folkeavstemningen i 2011, sa han og viste til at to tredjedeler av aust-egdene da stemte nei.

— Det er ikke mange signaler som tyder på at stemningen har endret seg, sa Mørland, som selv stemte ja i 2011. ## - Bakstreverske

— De som har innvendinger mot sammenslåing blir gjerne sett på som bakstreverske. Men jeg vil be dem som har tatt en beslutning for sammenslåing om å ta innvendingene på alvor. Ikke alle kommuner ligger på grensen til Vest-Agder, understreket han.

-Kommunereformen viser at hele Agder, ja, kanskje hele landet blir endret, sa Randi Øverland (Ap) som ivrer for en stor region. Aust-Agder fylkesordfører Tellef Inge Mørland (midten) advarer mot ja-eufori, mens Vest-Agders Terje Damman fortsatt er for en sammenslåing. Foto: Tone Sandberg

Men advarslene til tross, var det en ja-vind som blåste gjennom lokalene på Strand hotell i Fevik. Og Mørlands egen partikollega, Randi Øverland, Aps opposisjonsleder i Vest— Agder fylkesting, slo an tonen:- Vil vi ha innflytelse og makt, eller har vi bare gode intensjoner? spurte Øverland, som mener ett Agder allerede er i ferd med å bli for liten som en region.

— Sammen vil vi få 300.000 innbyggere, og vil i så fall bli nummer sju i rekka slik fylkene er i dag. Slår vi sammen Aust- Agder, Vest- Agder og Rogaland blir vi større enn Oslo. Slår vi oss sammen med Telemark, får vi 5- 600.000 innbyggere, sa Øverland.

- Endret holdning

— Her ligger det fantastiske muligheter både geografisk og næringsmessig, understreket hun.

Ap- representanten mente man ikke må henge igjen i gamle holdninger:

— Kommunereformen viser at hele Agder, ja, kanskje hele landet blir endret, sa Øverland.

— Jeg opplever nå at de som tidligere var ihuga motstandere av sammenslåing i dag sitter og underskriver intensjonsavtaler. Mange i Agder har endret holdning, understreket Øverland.

Høyre og Venstre i begge fylkene heier sterkt på sammenslåing, og Aust-Agder Høyres Haagen Poppe (20) sa det slik:

— Hvis ikke Tellef Inge Mørland tar affære nå, ender Aust-Agder opp som Rest-Agder.

Mørland selv registrerte at også et annet parti begynner å tone flagg:

— Det virker som om også Frp nå går for ett Agder, sier fylkesordføreren til Fædrelandsvennen etter debatten.

KrF i tenkeboksen

Men Aust-Agder KrF er fortsatt i tenkeboksen:

— Vi har ikke hatt en partimessig behandling, og må ha en prosess internt i partiet, sier fylkesvaraordfører Jon-Olav Strand, som ikke ønsker å flagge et klart syn.

Disse fører nabopraten om fylkessammenslåing: Fra v.: Aust-Agders fylkesordfører Tellef Inge Mørland (Ap), Vest-Agders fylkesordfører Terje Damman (H), opposisjonsleder Torunn Ostad (H), opposisjonsleder Randi Øverland (Ap),, Aust-Agders fylkesvaraordfører Jon-Olav Strand (KrF), og Vest-Agders fylkesvaraordfører Tore Askildsen (KrF) Foto: Tone Sandberg

Hans partikollega, tidligere varaordfører i Arendal, Tormod Vågsnes, er imidlertid krystallklar:— Alle tegn peker mot sammenslåing. Vi er i en helt annen situasjon nå, og kan ikke lenger være bundet av folkeavstemningen. Nå må vi ha en ordentlig samtale internt, sier han til Fædrelandsvennen.

Aust-Agder fylkesting skal på nytt ta stilling til fylkessammenslåing i april, og imens fortsetter «nabopratene». Vest-Agder skal prate med Rogaland i mars, mens Aust-Agder har sendt invitasjon til Telemark.