Høyres Arild Windsland mener Aust-Agder kan bli en del av problemet og ikke løsningen og utfordrer fylkesordføreren til å ta tak. Foto: Reidar Kollstad
Fylkesordfører Inge Tellef Mørland (Ap) vil respektere folkeavstemningen fra 2011 og sier nei til fylkessammenslåing nå. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

— Nå må fylkesordfører Tellef Inge Mørland (Ap) passe på så ikke fremtiden blir Vest-Agder og Rest-Agder. Fylkesgrensa er den dummeste streken på norgeskartet og har vært det helt siden O. S. Moi sa det på femti-tallet, sier Venstres Jan Kløvstad.

Den dummeste streken på Norgeskartet, kalte kåsør, forfatter og kulturmann fra Moisund, O.S.Moi fylkesgrensa. Nå er det liv i debatten i Aust-Agder om og når den skal fjernes.

Han reagerer på at Mørland vil ta nabopraten med Vest-Agder, men samtidig ikke ønsker å skape ett Agder nå. Til Fædrelandsvennen har Mørland sagt at han gjerne kan prate, men at han ønsker å respektere nei-flertallet fra folkeavstemningen i 2011 og at Ap har programfestet dette.

Høyres Arild Windsland mener Aust-Agder kan bli en del av problemet og ikke løsningen og utfordrer fylkesordføreren til å ta tak. Foto: Reidar Kollstad

— Før jul sikret Ap, KrF og Sp flertall for at vi skal bruke skattekroner på en naboprat som det altså ikke skal komme noe ut av. Jeg mente mye i 2011 jeg ikke mener lenger, fordi ting endres, sier Kløvstad.

Krever handling

Han får støtte at tidligere Birkenes-ordfører Arild Windsland, som nå sitter i fylkestinget.

— Lillesand og Birkenes er på vei til Kristiansand. Iveland til Vennesla. Denne gang får de lov til å bytte fylke. Mørland og flertallet må også snart innse at regjeringen ønsker færre fylker. Ordren er naboprat for å få til sammenslåing. Nå må fylkesordføreren agere, ikke passivisere, sier Windsland.

Klokt å vente

Frp er ikke enig med sine frender i Høyre og Venstre i kritikken av fylkesordføreren. Frps fylkesleder i Aust-Agder og fylkestingsrepresentant Anders S. Kylland, sier dette:

— Nå må vi konsentrere oss om kommunereform, respektere folkeavstemningen i 2011 og vente med fylkene. Det er klokest, sier han.

Windsland svarer at Agder på mange måter er sammenslått. Det eneste som mangler er at politikerne setter seg sammen og skaper kraft i tillegg. Han mener landsdelen taper enormt på at politikerne ikke står sammen.

— Likestillingsplan, innovasjonsplan, miljøplan, regionplan. På nesten alle områder samarbeider vi fordi det gjør oss sterkere. Men vi mangler politisk samordning, slik at vi kan få maks kraft ut av landsdelen. Nå må fylkesordføreren passe på at Aust-Agder blir en del av løsningen og ikke en del av problemet, sier Windsland.

Krever nye oppgaver først

Tellef Inge Mørland synes det er interessant dersom Kløvstad og Windslands utspill betyr at Høyre og Venstre nå vil se bort fra folkeavstemningen i 2011. Han sier det er nye signaler, og fortsetter:

Fylkesordfører Inge Tellef Mørland (Ap) vil respektere folkeavstemningen fra 2011 og sier nei til fylkessammenslåing nå. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

— Regjeringen, som Høyre leder og Venstre støtter, skal komme med en oppgavemelding. Nye tunge, oppgaver til regionene, som sykehus, kan være et incitament til en ny vurdering av fylkesgrenser. Men hvis ikke, er lite endret fra det folk sa nei til i 2011, sier han og oppfordrer Windsland og Kløvstad til å få fart på egen regjering før de kritiserer andre.Mørland sier at han skal tanabopraten med Vest-Agder og Telemark. Han ønsker deretter en rask tilbakemelding fra fylkestinget om veien videre. I slutten av februar skal de to fylkestingene ha felles møte.