— Hvor mye kan vi kutte før vi sier at vi like godt kan legge ned alt sammen? Det blir for dumt hvis vi for eksempel skal sende fem mann for å vokte havna i Kristiansand, sa Erling Stausland til generalinspektøren for HV Tor Rune Raabye torsdag kveld. Stausland er formann i Kristiansand forsvarsforening, og det var de som hadde invitert Raabye til å holde foredrag i offisersmessa på Gimlemoen.

— Jeg har meldt inn at vi trenger 45.000 soldater for å løse de oppgavene HV har i dag. Hvis de som styrer mener at vi skal sikre mindre er det greit. Da er det sånn det er, svarte Raabye med adresse til politikerne som snart skal vedta ny langtidsplan for Forsvaret.

Misnøye

I forsvarssjefens militærfaglige råd til Stortinget er det foreslått å redusere Heimevernet i Norge fra 45.000 til 30.000 soldater. Sjøheimevernet legges ned, og alle de øvrige kuttene skal skje i Sør-Norge.

Det måtte settes ut ekstra stoler i Offisersmessa på Gimlemoen da Raabye holdt foredrag. Foto: Torgeir Eikeland

Dette innebærer etter all sannsynlighet at heimevernsstyrken i Agder og Rogaland kuttes fra 6000 til 3000. Det er også dette rådet som ligger til grunn når Stortinget i år skal vedta ny langtidsplan for Forsvaret. Torsdag kveld virket det ikke som noen av de hundre frammøtte i Offisersmessa på Gimlemoen var det minste fornøyd med forslaget.

«Vi har ingen andre»

— Dette engasjerer. Det har aldri kommet så mange hit før. Men ingen av politikerne vi inviterte har dukket opp, sa Erling Stausland til Fædrelandsvennen.

Først holdt generalmajor Raabye et 45 minutter langt foredrag hvor han blant annet fortalte at Heimevernets 45.000 soldater utgjør 70 prosent av Forsvarets krigsoppsetning, men koster 3 prosent av budsjettet. Han fortalte at Heimevernet blant mye annet har ansvaret for mottaket og sikringen av allierte styrker hvis de skal komme landet til unnsetning i en krisesituasjon.

— For vi har ingen andre, slo han tørt fast.

«Det brukne gevær»

Reaksjonene fra salen var beske:

— Det skal kuttes og kuttes og kuttes. Min onkel hadde fem patroner til kragen da krigen kom til Horten i 1940. Vi kan da søren ikke komme tilbake til «det brukne geværs politikk», kom det fra Thomas Thomassen i salen. Generalmajor Raabye svarte at han har stor tro på effekten av de 52 moderne jagerflyene som er bestilt, samt de nye fregattene.

Generalmajor Raabye fortalte at Heimevernets budsjett tilsvarer cirka ett av F35-jagerflyene som er bestilt. Foto: Torgeir Eikeland

— Men det er klart at det er landsoldatene som vil få trøkken hvis det skjer noe, slo han fast.Samtidig kunne han opplyse at det samlede budsjettet for Heimevernet tilsvarte ett av de omtalte kampflyene.

«Ikke lykkelig«

— Det er forsvarssjefens privilegium å tverrprioritere, og politikerne er godt informert om disse tingene. Dersom de velger å kutte vet de godt hva de gjør. Jeg må innrømme at jeg ikke hadde ventet den foreslåtte nedleggelsen av sjøheimevernet, og jeg er ikke spesielt lykkelig over resultatet i forsvarssjefens militærfaglige råd, sa Raabye. Nøyaktig hvor misfornøyd han er vil han «vente med å si».

En fra salen spurte:

— Jeg har vært i HV siden 1994. Da var vi 80.000. Så ble det kuttet til 45.000 og da var det mange som mente at dette var slutten. Og nå skal det altså bli 30.000. Hvor langt ned kan vi gå, og hvor har pengene de har spart gått hen?

— Du spør feil person. Du må rette spørsmålet til dem du stemmer på, sa Raabye.