OSLO: — 800 meter blir en kjempespennende øvelse på Bislett. Jeg er helt sikker på at vi kan få alle tre under EM-kravet, og kanskje til og med ned mot OL-kravet. Det er en øvelse jeg gleder meg stort til, sier Ronny Nilsen, sportssjef i Norges Friidrettsforbund.

- Blir stadig raskere

Før Trine Mjåland fikk kyssesyken og etter hvert ble gravid, var KIF-jenta med tiden 2.01,69 Norges klart beste 800 meterløper i fjor - over ett sekund raskere enn nest beste jente.

gjorde i Belgia i fjor. Men mens hun var gravid, slo Hedda Hynne til med 2.01,82 innendørs i vinter — et resultat som sendte henne rett til innendørs-VM i USA. Og mens Trine Mjåland har brukt de første stevnene i vår til å komme tilbake i konkurransemodus, slo Yngvild Elvemo til med 2.02,09 i forrige uke - også det godt under EM-kravet på 2.02,90. Les også:

Mjåland har løpt to 800 metere så langt i år, og forbedringen fra 2.05,44 til 2.03,66 på Jessheim i forrige uke — etter et løp hvor hun måtte gjøre hele jobben alene, vitner om at hun er på riktig vei.

, skrev Fædrelandsvennen etterpå.

— Trine har prestert kjempebra til nå, og blir i tillegg stadig raskere og får stadig bedre stayerevne. Det ser vi på trening, sier en spent trener Øystein Sylta foran torsdagens løp.

Håper på OL-krav

På Bislett møter hun i tillegg to jevngode norske jenter, foruten fire jevngode utenlandske jenter, og hvor fartsholderen er bedt om å legge opp til en fart på under det internasjonale OL-kravet på 2.01,50. I bakhodet vil også det norske særkravet på 2.00,00 ligge - et krav som Olympiatoppen i utgangspunktet krever av norske jenter som vil løpe 800 meter i Rio-OL.

— Det er et utrolig flott felt for våre utøvere. Jeg vil ikke spå noen tider utover at jeg forventer at alle tre løper under EM-kravet, og at kanskje en av dem også kan komme under det internasjonale OL-kravet, sier Nilsen.

— Kommer dere til å innstille på OL-deltakelse hvis noen av dem løper under 2.01,50?

— Det er en dialog vi må ta med Olympiatoppen. En ting er å klare det én gang, men hvis noen klarer det flere ganger, øker sjansen. Men i utgangspunktet er det internasjonale kravet såpass tøft og viser at man har noe i et OL å gjøre, sier Nilsen.

- Perfekt utgangspunkt

Den norske trioen er alle begeistret for drahjelpen de gir hverandre.

— Det at vi er flere 800 meter-løpere som er posisjon til å løpe internasjonale mesterskap, tror jeg må være ganske unikt i norsk målestokk på 800 meter, sier Hynne.

— Jeg tror vi alle tre har mulighet til å ta det internasjonale OL-kravet allerede på Bislett. Min plan er i alle fall å følge fartstholderen, sier Elvemo.

— Når begge to har uttalt at de vil ta OL-kravet, er utgangspunktet perfekt for meg. Det betyr høy fart, og da gjelder det å bite tennene sammen for å holde følge, noe jeg tror jeg at jeg har en mulighet til, sier Mjåland.

- EM-kravet er realistisk for Renstrøm

Margrethe Renstrøm sesongdebuterte med 6,28 i lengde i Florø sist helg. På Bislett gjør hun et nytt forsøk på EM-kravet på 6,55. — Jeg håper Margrethe fortsetter der hun slapp i Florø. Selv om hun hadde 6,28 som lengst, så både jeg og alle som var der at hun har langt bedre lengder inne. Det er veldig gledelig å se at hun er på full fart tilbake etter å ha skiftet satsfot, og ut fra det jeg så i Florø, tenker jeg at EM-kravet er realistisk, sier Ronny Nilsen i Friidrettsforbundet.

Totalt sju sørlendinger skal i aksjon i Bislett Games. Foreløpig er det bare Hans Kristian Fløystad som har klart EM-kravet – på maraton, men torsdag gjør han et forsøk også på 1500 meter hvor kravet er 3.40,50. EM-kravet på 53,40 på 400 meter er også et mål for Bendicte Hauge. Kristiansand-jenta har 53,96 som årsbeste, og virker å ha fått et løft etter at hun flyttet til Oslo i fjor høst.