De siste dagene har KrF-talentet igjen vært med på styremøte og gruppemøte i Vennesla KrF. Hun kjente glede da hun var der.

— Det er første gang på over ett år. Jeg er veldig glad for at jeg hoppet av i mars. Jeg var helt utkjørt. Hadde jeg ikke stoppet, hadde jeg nok vært i en dyp depresjon nå, forteller kvinnen som av KrFs nestleder Dagrun Eriksen er omtalt som et av partiets store talenter.

Kvalme og dårlig samvittighet

Celina Hagen er 24 år, og som mange unge fremadstormende politikere ønsket hun bare å gjøre jobben så godt som mulig. Med lederverv i KrF kvinner, lederverv i Vennesla KrF, plass i kommunestyret og i bygg- og miljøutvalget hadde hun nok å gjøre. Likevel tok hun på seg å lede valgkampen i Vennesla i fjor, og å være med i valgkampkomiteen i Vest-Agder.

Da jeg plutselig var på utsiden, oppdaget jeg hvor mye sladder og skittkasting det er i politikken.

— Jeg var alltid online. Sammen med venner, satt jeg med mobilen. Jeg var alltid tilgjengelig. Jeg skulle til enhver tid være oppdatert og klar. Jeg forsøkte å delegere, men «flink pike-syndromet» slo inn. Jeg ringte alltid og kontrollerte at det jeg hadde delegert ble gjort, forteller hun.

Hun var oppe klokka 05 om morgenen for å bli oppdatert på siste nytt om KrF og lese eposter og meldinger.

I fjor begynte hun å kjenne på kvalme da hun gikk på møter. Politikk gikk fra å være gøy til å bli tungt. Hun hadde konstant dårlig samvittighet. Hun møtte veggen.

— I mars sa jeg nei til alt - og forklarte at jeg måtte ha pause fra politikk. Jeg ble sykmeldt fra mine politiske verv. Jeg har gått på jobb, men ikke noe utenom det. Det er deilig å kunne si at jeg har greid meg, og at jeg nå er klar for ny innsats. Jeg har lært mye nå, sier hun og forteller om sitatet hun har malt på veggen over sofaen hjemme på Moseidmoen.

Nyte livet

Der står: «Livet består av øyeblikk. Nyt dem«

— Ingenting må bli viktigere enn livet. Det er utgangspunktet for alt annet. Først må jeg ta hensyn til meg selv, deretter kan jeg ha krefter og overskudd til alt det andre jeg liker. Man må ikke bli så oppslukt. Jeg er ikke uunnværlig og jeg må ikke bevise hele tiden, sier hun.

— Visste du ikke det?

— Jo, egentlig, men jeg oppførte meg ikke sånn.

Hun gjentar at det var usigelig godt å kjenne på glede over igjen å være på et politisk møte. Om noen uker er hun på sitt første kommunestyremøte igjen.

— Jeg tar ikke gjenvalg dit, men jeg ønsker å ha verv i partiet. Om fire år er jeg kanskje moden for kommunestyret igjen.

Celina Hagen sier hun har lært særlig to ting.— Først at det er viktigere å leve enn å være online. Nå slår jeg av mobilen når jeg besøker venner. Jeg tror mange unge er i faresonen for å bli utkjørt. Jeg kan bare si: Pass på. Husk å slå av både plikter og Facebook av og til. Lev! Og vi jenter må ikke kunne alt hele tiden, det holder å velge noe.

Mye sladder

Celina Hagen gjorde også en annen oppdagelse mens hun hadde pause. Som aktiv politiker hadde hun ikke merket det, hun ble bare en del av det.

— Da jeg plutselig var på utsiden, oppdaget jeg hvor mye sladder og skittkasting det er i politikken. Politikere er vant til å spille og være taktiske, men for andre mennesker, må det oppfattes som lite troverdig. Vennene mine var ikke sånn. Det ble en veldig kontrast, egentlig, sier hun.

Hun har bestemt seg for at hun i fortsettelsen skal snakke om hva hun mener og vil, ikke slenge dritt til andre politikere. Hun ønsker heller ikke å være med på den store ryktebørsen som ofte er der politikere treffes.

— Jeg vet ikke om jeg greier å holde meg, men jeg skal forsøke. Og jeg tror vanlige velgere vil sette pris på at flere politikere også forsøker, sier hun.

— Du så for deg en politisk karriere, hva tenker du nå?

— Jeg tror ikke jeg vil ha det livet de har på Stortinget. Jeg vil være politisk aktiv, men livet er så mye mer, sier hun, og tenker særlig på kjæresten hun har fått. Ambulansesjåfør Børre Berge (35) har vært en god støtte i den tøffe tiden.

— Det er så deilig å ha lave skuldre og overskudd igjen, sier 24 år gamle Celina Hagen.

- Daniel vil gjøre en god jobb som ordfører

Nominasjonen av KrFs fylkesordførerkandidat, er det Celina Hagen jobber mest med nå som hun er tilbake som leder i Vennesla KrF. Hun fikk den kampen rett i fanget da hun kom tilbake etter pausen.

— For fylkespartiet ville det vært flott med Torhild Bransdal som fylkesordførerkandidat. Vi har spilt henne inn, og jobber mye med dette nå, selv om vi lokalt selvsagt ønsker å beholde henne i Vennesla, sier Hagen.

— Hvem tror du blir hennes etterfølger i Vennesla, eventuelt? Du?

— Nei, jeg er for ung. Dessuten vil jeg ikke. Daniel Bakken har vokst i de fire årene han har vært gruppeleder. Daniel vil gjøre en god jobb som ordfører. Oddvar Steinsland er også en dyktig mann med erfaring i partiet.

— Jeg ser noen snakker om å hente noen utenfra. Jeg tror politisk erfaring er viktig, sier Celina Hagen.

- Det er ingen skam å være sliten

Stadig flere ungdommer, og særlig jenter, opplever utbrenthet. Professor i psykiatri, Atle Roness ber folk senke skuldrene litt.

— Det er lettere sagt enn gjort, men vi mennesker ville fått det bedre hvis vi våget å snakke om at vi er slitne og hvis vi våget å ikke alltid måle oss selv, og prestasjonene våre, mot hva vi tror andre forventer av oss. Det er ingen skam å være trøtt og sliten, sier han.

Roness har selv møtt veggen, det var mens han jobbet som overlege samtidig som han skulle skrive doktorgrad. - Jeg svarte for mye ja og for lite nei. Hvis du over tid ignorerer egne grenser, går det galt, sier Roness som mener jenter er mest utsatt.

— Jenter er fremdeles gjennom oppdragelsen mer fokusert på å vise omsorg og strekke seg langt for andre. Guttene har større rom for å gi blaffen i hva andre sier.

Han synes Celina Hagen høres ut som et typisk eksempel på en ung kvinne som har strukket seg for langt. Han sier hun gjorde det riktige ved å ta pause før det utviklet seg til alvorlig sykdom.

— Av og til må vi strekke oss og yte ekstra, men vi må være realistiske overfor egen kapasitet. Yngre mennesker er mer utsatt enn eldre, fordi de har mindre erfaring med egne grenser. Dessuten ligger det i å være ung at man skal prestere og vise seg fram, sier han.

Økende press på vellykkethet i utdannelse, jobb, fritid, utseende og økonomi, øker faren for å møte veggen.

— Det er ikke pause å sitte i sofaen eller gå i skogen, hvis du samtidig følger med på alt via mobiltelefonen. Online-samfunnet øker farene for å bli utbrent, sier Roness, som også er utdannet prest og har vært direktør og overlege ved Modum Bad.