Orker du knapt gå på jobben? Sliter du med en tøff arbeidssituasjon som gir deg problemer med nattesøvnen og humøret — kanskje forsterket av problemer på hjemmebane?

Da kan du være i grenseland til psykiske vanskeligheter som kan slå ut i lidelser som påvirker helsen. Hvis du ikke får løst opp i floken, er risikoen til stede for at du til slutt ender som et lite bidrag til statistikkene over sykefravær i Norge.

Snakk ut

Nøkkelen for mange av oss vil være å snakke ut om problemene - også på jobben.

— Det gjelder å skape en åpenhetskultur i hverdagslivet, sier avdelingsdirektør Jon-Torgeir Lunke i Helsedirektoratet. Ta tak tidlig

Åpenheten i bedriften er en grunnleggende del av innsatsen mot psykiske lidelser i arbeidslivet.

— Samtidig er det viktig å få frem en annen del av innsatsen: Lederne i arbeidslivet må være årvåkne og innsatsvillige på sin kant. De må gå tidlig inn i prosessen med en ansatt som er utsatt for psykiske påkjenninger. Spør så tidlig som mulig når det butter imot! lyder oppfordringen fra Lunke.

Omfanget av psykiske problemer i arbeidslivet er en utfordring for alle.

Lunke forteller at muskel- og skjelettlidelser samt psykiske lidelser er de to mest utbredte årsakene til sykefravær i arbeidslivet. Lidelsene kan gjensidig forsterke hverandre og gjøre dem mer omfattende.

Det er bakgrunnen for at Helsedirektoratet og Nav i oktober dro i gang en stor kampanje for å spre kunnskaper og erfaringer om psykiske helseproblemer i norsk arbeidsliv.

Hvilke arbeidstagere er mest syke? Sjekk listen her!

Undersøk mulighetene for å være på jobb selv om man ikke føler seg på topp. Stikkordet er tilrettelegging, og derfor er det viktig å skape en kultur for åpenhet og tillit

Nesten i flertall

Nesten halvparten av alle nordmenn vil oppleve å få psykiske helseproblemer i løpet av livet.

Undersøkelsene utført av Opinion for Helsedirektoratet og Nav bekrefter omfanget. Det viser hvor viktig det er at partene tar opp psykisk helse som tema på arbeidsplassen, mener Lunke.

Samtidig presiserer han at psykiske problemer ikke er ensbetydende med psykiske lidelser. Våre erfaringer og kunnskaper viser at en god innsats - ofte en god intervensjon - i tidlige faser er viktig, mener han.

Partene i arbeidslivet er ivrige deltagere i kampanjen for å spre kunnskap om psykiske problemer i arbeidslivet. Den føyer seg inn i samarbeidet som skapte den nye IA-avtalen.

I Opinions undersøkelse svarer 66 prosent av arbeidsgiverne "ja" på spørsmål om de har opplevd at en person på arbeidsplassen har fått psykiske helseproblemer slik at vedkommende ikke kunne jobbe som vanlig.

Psykiske helseproblemer er årsak til nesten hver femte sykemelding og hver fjerde uførepensjonering. WHO har varslet at depresjon i år 2020 vil være på annenplass over de sykdommene som koster verdenssamfunnet mest.

- I hvilken grad bør folk være på jobb med psykiske problemer?

  • Undersøk mulighetene for å være på jobb selv om man ikke føler seg på topp. Stikkordet er tilrettelegging, og derfor er det viktig å skape en kultur for åpenhet og tillit, sier Lunke.

Les også:

  • Kraftig nedgang i legemeldt sykefravær

Kultursjokk og barn utløste krise

Softwarespesialisten Gautam Chandna kom fra India til Oslo – og fikk kultursjokk. Det skapte et stress som nesten slo ham ut.

— Uten denne hjelpen hadde jeg sluttet, sier Chandna kategorisk.

Og for arbeidsgiveren Opera Software kunne resultatet vært en mer eller mindre langvarig sykemelding .

Redningen

- Jeg trengte også psykolog i en kort periode under en krise i familien. Jeg ble mor til Hedvig og har hatt eneansvaret for henne i perioder, forteller Chandnas kollega Hanne Norstrøm.

Også hun mener at en hjelpende hånd fra arbeidsgiver og mulighet for å få tilrettelagt arbeidssituasjonen berget henne fra langvarige psykiske problemer.

— En leder i bedriften sa til meg: Hvis familien ikke virker, virker ingenting. Også andre i min familie kunne gå til våre psykologer. De trengte det ikke, men det forteller litt om holdningen, sier Norstrøm.

  • Gir EU skyld for høy ledighet

  • Ledighetstallene løftet Wall Street

  • 17.000 flere har fått jobb

  • Frykter "tapt generasjon" av arbeidsløs ungdom

  • Flest arbeidsledige i Oslo

Utbrent

Chandnas historie er et eksempel på hvilke utfordringer som arbeidsinnvandrere fra andre kulturer kan støte på i Norge.

— Da jeg kom til Norge, hadde jeg forventet en bedrift med et klart hierarki der jeg selv ble et lite tannhjul i maskineriet. I stedet kom jeg til en åpen arbeidsplass med en flat organisasjon. Jeg kunne knapt se hvem som var sjefen, sier Chandna med et smil.

Chandna ble leder for et av Operas mange prosjekter, med kontakter både mot kunder og kolleger.

— Jeg var med på en konferanse som også berørte stress. Plutselig så jeg at det var meg de egentlig snakket om. Jeg tok kontakt med psykologen.

— Og hva led du av?

— Jeg kaller det utbrenthet, sier Chandna.

Motbakke

Norstrøm og Chandna er begge kommet over sine kriser. Begge sier at det er godt å vite at jobben og psykologen – kan brukes på ny hvis de opplever en ny motbakke.

  • Høyt sykefravær skyldes dårlige ledere