KRISTIANSAND: — Jeg mener det er tappert og fint når folk går til kirken for å gifte seg andre gang. Ekteskapet er den beste måten å leve sammen på, og vi bør legge til rette for det, sier Nils Terje Andersen, som er kapellan i Vågsbygd menighet.

Overfor Fædrelandsvennen uttrykker han både undring og overraskelse over at nyvalgt biskop Stein Reinertsen ikke vil vie mennesker som har vært gift tidligere. Reinertsen sa dette i et intervju med Aftenposten like før jul, noe som har skapt stor debatt.

Kritiserte på Facebook

— I likhet med de fleste prester er jeg uenig med biskopen. Han har et radikalt standpunkt som bryter med den linjen kirken har lagt seg på de siste årene, mener Andersen. Han gikk selv ut og kommenterte saken på Facebook.

— Jeg har stor respekt for den nye biskopen, selv om jeg er veldig uenig i spørsmålet om gjengifte, skrev han blant annet.Andersen kjenner ikke Stein Reinertsen personlig. Han mener likevel at hans nye sjef er både raus og inkluderende. Hans engasjement i asylsaken er eksempel på det.

— Derfor ble jeg så overrasket når dette kom frem, sier Andersen. Han kritiserer både mediene og bispedømmerådet som ikke klarte å bringe dette på det rene før kirken for første gang skulle velge sin egen øverste leder.

Andersen er en av flere prester som uttrykker uenighet med bispedømmets øverste leder. Religionsprofessor Paul Leer-Salvesen fortalte om sin uenighet i en kronikk i Fædrelandsvennen nyttårsaften. I dagens avis gjør Theis Salvesen fra Tveit menighet det samme.

Snu ryggen til ekteskap

— Hvorfor er det galt ikke å vie fraskilte?

— En viktig grunntone i kristen tro er det myndige mennesket. De aller fleste mennesker prøver å ordne livene sine så godt de kan. Alle som gifter seg gjør det for at det skal vare livet ut. Av og til skjærer det seg av en eller annen grunn, og det kan være riktig at ektefellene går fra hverandre. Hva skal vi gjøre da? Skal vi legge til rette for samboerskap og forhold uten denne bindingen som ekteskapsløftet gir, spør presten.

Han svarer selv.

— Dersom vi hadde nektet å vie fraskilte, så hadde vi snudd ryggen til det fine ekteskapet er.

Nils Terje Andersen har ikke statistikk over antall gjengifte, men sier at en stor andel av dem han vier er godt voksne og ofte har vært gift før. Han gjør dem til ektemann og hustru med glede.

— Om det er et sted man skal kunne prøve på nytt, så er det ved alteret. Det er der vi alle får en ny sjanse, sier han.

Kjip start

Tidligere ble det praktisert av en del prester at "den uskyldige parten" i en skilsmisse kunne vies på nytt.

— Det vil være svært vanskelig å lete etter skyldige, sier Andersen. Vågsbygd-presten mener hans nye sjef har fått en kjip start på sin tid som biskop. Han hadde satt pris på om Reinertsen utdypet sine meninger, gjennom informasjon til de ansatte i kirken og ved å svare i mediene.

— Jeg tror likevel han blir en god biskop. Etter det jeg har hørt, er han raus og inkluderende i andre spørsmål.

- Pakk sammen

Andersen vil ikke si hva han selv stemte i bispevalget, og tør ikke å spå om utfallet kunne blitt annerledes om standpunktet var kjent.

Likevel etterlyser han informasjon fra bispedømmerådet både før valget og etter at denne debatten kom opp.

— Prøvde de å holde det hemmelig, eller visste de det ikke? spør han på Facebook.

— Begge mulige svar er grunn nok til å pakke sakene for hele rådet. Og hvem er det som forteller en kirkelig ansatt om hva som skjer? Ikke en setning fra nest øverste hold, fortsetter presten i sitt statusfelt.

Han mener likevel ikke at bispedømmerådet bør gå.

— Jeg skjøt litt for mye fra hofta der, slik man gjerne gjør på Facebook. Men det er viktig å få et svar på om de visste eller ikke. I så fall synes jeg det er kritikkverdig at det ikke kom med i presentasjonen av kandidatene, sier Andersen.