KRISTIANSAND: — Dette er ingen ny debatt i kirken. Gjengifte har blitt debattert i mange, mange år. Noen prester har da lagt seg på den linjen at de ikke vil gå inn i enkeltvurderinger om hvem som skal få gifte seg etter et ekteskapsbrudd.

Olav Skjevesland påpeker imidlertid at det er få prester som i dag er helt avvisende til gjengifte.

— På 80-tallet ble det sagt at én av ti prester ikke ville gjengifte. Jeg vil anta andelen har sunket ytterligere siden den gang.

Er du mot gjengifte?

— Jeg tror nok at det er situasjoner hvor en samvittighetsfull prest må gå inn og vurdere situasjonen. I noen tilfeller er det riktig med gjengifte.

Skjevesland trekker fram eksempler fra da han jobbet for Blå Kors i Tønsberg.

— Der møtte jeg mange unge menn som hadde ødelagt livene sine i en alder av 30 år. De hadde ødelagt familie, ekteskap og alt. Om de snudde om og ville begynne på nytt var det umulig for en prest å avvise dem, sier biskopen.

Men han innrømmer at dette er et komplisert felt for en prest å gå inn i. Det er vanskelig å vurdere hvem som er uskyldig i et ekteskapsbrudd.

— Det har jo også hendt at barn har meldt seg ut av kirken, fordi de følte at presten tok parti med en av ektefellene og lot denne gifte seg på nytt. Dette er veldig komplisert. Det som gjør det ekstra vanskelig med gjengifte er at det er så mange som er nær tematikken. Det er knapt noen som er uberørt av dette.

Hvor viktig er det at en biskop er på linje med kirkens medlemmer i sine verdisyn?

— Ja, nå er det jo sånn at det ikke alltid er kunden som har rett. En prest kan ikke forandre sin teologiske overbevisning, fordi medlemmene ikke mener det samme. Men ethvert kirkemedlem har rett til å bli betjent.