AGDER: — Det er veldig hektisk akkurat nå. Jeg har fullt program fram til onsdag 2. januar, så jeg kan ikke snakke med dere før da, svarte Stein Reinertsen tredje juledag.

Fædrelandsvennen har gjentatte ganger både før jul og gjennom juledagene forsøkt å få en kommentar fra den nyutnevnte biskopen etter at hans syn på gjengifte ble kjent forrige uke. Uten å lykkes.

Nyvalgt biskop

I begynnelsen av desember ble mandalsprosten utnevnt til biskop i Agder og Telemark. Det var første gang siden reformasjonen at Den norske kirke fikk velge sin egen leder.

Reinertsen omtales som en konservativ teolog. Det kom imidlertid som en overraskelse for mange da Aftenposten i forrige uke skrev at han aldri har villet vie folk med tidligere ekteskap bak seg. Nyheten utløste reaksjoner blant en rekke politikere. Lederen av Vest-Agder Arbeiderparti, Linda Verdal, svarte med å melde seg ut av Den norske kirke.

Forbereder avslutning

Fredag ettermiddag ringte kommunikasjonsdirektør Trude Evenshaug i Kirkerådet til Fædrelandsvennen for å forklare Stein Reinertsens utilgjengelighet.— Reinertsen er for øyeblikket opptatt av å avslutte sin tjeneste i Mandal på en god måte og forbereder nå en avskjedsgudstjeneste. I tillegg har det vært en hektisk julehelg, hvor han har ønsket å konsentrere seg om jobben som prest, sier Evenshaug.

Svarer i kronikk

Hun sier imidlertid at den nyvalgte biskopen vil svare på reaksjonene når nyttårshelgen er over.

— Han ønsker å behandle spørsmålene som er reist i media litt nærmere i en kronikk, som vi håper å få på trykk i regionavisene, sier kommunikasjonsdirektøren.

Hvordan har Stein Reinertsen opplevd debatten rundt hans syn på gjengifte?

— Det ønsker jeg ikke å kommentere.

- Burde vært tydelig

— Å komme med tilsvar i en kronikk høres veldig høyt og mørkt ut for meg, sier PR-rådgiveren Øystein Hjorthaug i Fundament.

Den erfarne rådgiveren har fulgt debatten rundt den nyvalgte biskopens verdisyn fra sidelinjen. Han er forundret over hvor lite offensivt kritikken er håndtert fra Kirkens side.

— Rent profesjonelt ville jeg rådet ham til å komme på banen med en gang dette ble kjent og fronte det. Jeg ville ikke bedt ham om å pakke det inn, men å stå for det for det han mener, sier Hjorthaug.

— Han burde stått fram som den nye biskopen vår og vist tydelighet.

- Har levd sitt eget liv

Hjorthaug har jobbet både som journalist og PR-rådgiver. Han tror Reinertsen nå vil få en langt tyngre jobb med å bedre sitt omdømme enn om situasjonen hadde vært håndtert annerledes.

— Nå har denne saken fått leve sitt eget liv både i nasjonale og regionale medier i lang tid. Dette har vært nydelig stoff for redaksjonene i en stille julehøytid. Nå vil det være en mye lengre vei for å komme på banen igjen, for den nye biskopen, sier rådgiveren.