— Avtalen utløper den 15. januar og blir ikke fornyet, bekrefter regiondirektør i UDI, Tormod Stavenes, i en sms til Fædrelandsvennen lørdag kveld.

Det var Lindesnes Avis som var først ute med nyheten.

Mottaksleder Konrad Grimestad hadde ikke fått noen skriftlige bekreftelser fra UDI om nyheten da Fædrelandsvennen kontaktet ham samme kveld.

— Vi har jo forstått hvilken vei det går, så sånn sett har vi nok ikke behov for en skriftlig beskjed, sier Grimestad.

Tre busser hentet asylsøkerne

Tirsdag denne uka kom tre busser for å hente 120 asylsøkerne ved mottaket.

— De fleste barnefamiliene ble sendt til et akuttmottak på den gamle lærerhøyskolen ved Landås utenfor Bergen. Resten ble sendt til Forus utenfor Stavanger. Begge mottakene er akuttinnkvarteringer, forteller Grimestad.

I dag er det tre asylsøkere igjen på Solstrand. To av dem flyttes til ordinære mottak i nærheten til uka.

- Veldig synd

— Det er jo veldig synd at det endte sånn, for jeg hadde forberedt de ansatte på at vi skulle holde på en stund til. Det er jo fortsatt behov for akuttinnkvartering, og jeg mistenker at det er økonomiske grunner og ønske om sentralisering i større mottak som er grunnen til at de flyttes, sier Grimestad.

Han sitter likevel igjen med et utrolig positivt inntrykk av asylsøkerne som var bosatt på Solstrand.

— Det har hverken vært problemer internt blant asylsøkerne, selv om vi hadde fem-seks forskjellige nasjonaliteter, eller med naboer, så vidt jeg vet. Vi har i alle fall ikke hørt noe negativt fra noen, sier mottakslederen.

  • Når det sitter voksne menn i 30- 40 årene og gråter, fordi de må reise fra oss, så er det klart det gjør inntrykk.

Tre asylsøkere er igjen på Solstrand Camping i Lindesnes, etter at omlag 120 ble hentet med tre busser og videresendt til mottak i Bergen og Stavanger tirsdag denne uka. Foto: Espen Sand

— Et hav av inntrykk

— Selv har jeg aldri jobbet så tett på mennesker som dette, og jeg sitter igjen med et hav av inntrykk. Du får et ansikt bak historiene og tettere kjennskap til hvordan det føles å være på flukt. Asylsøkerne som bodde på Solstrand har en spesiell historie med to-tre måneder på flukt gjennom Europa, hvor de har overnattet i ventehaller og på benker ute i parker. Mange av dem har vært med de overlessede båtene vi har sett på nyhetene, og som om ikke krigen de flyktet fra var elendighet nok, har mange opplevd umenneskelige forhold underveis med voldtekt og ran. Det er voldsomme og dramatiske historier mange sitter inne med, forteller Grimestad.

Gråt da de dro

Avskjedene med asylsøkerne var også av det følelsesmessige slaget, der godt voksne menn satt med tårer da siste håndtrykk og klemmer ble gitt.

— Når det sitter voksne menn i 30- 40 årene og gråter, fordi de må reise fra oss, så er det klart det gjør inntrykk. Det har vært knyttet sterke relasjoner og vennskap mellom ansatte og asylsøkere, og jeg tror mange har kjent på Solstrand som et godt og trygt sted, sier mottakslederen.

Ber UDI tenke seg om

Han håper derfor UDI tenker seg om før de omplasserer asylsøkere fra andre mottak.

— I et større perspektiv virker det litt unødvendig å sende asylsøkerne til store mottak hvor opptil 1000 mennesker er innkvartert på sovesaler og der strømmen slås av klokka 23. Hvis det sto på økonomien, kunne de heller forhandlet om kontraktsbetingelsene, mener Grimestad, som legger til at han forstår det er mange hensyn som må tas.

- Har for mange akuttplasser

Tormod Stavenes, regiondirektør i UDI Sør. Foto: Kjartan Bjelland

Stavenes skriver i en sms at UDI ikke fornyer kontrakter som går ut i nærmeste framtid.— Dette er for å avvikle plasser i akuttinnkvarteringene, som vi i dag har for mange av. I tillegg arbeider vi for å etablere ordinære mottaksplasser. Disse skal, så fort vi klarer det, erstatte akuttplassene, skriver Stavenes.