Havhotellet står oppført med 100 asylplasser, men daglig leder Gaute Ubostad sier at det er lite aktuelt å huse asylsøkere. Foto: Espen Sand
Leistedet Audnastrand på vei mot Lindesnes fyr kan ta imot 90 asylsøkere. Foto: Espen Sand
solstrand01.jpg Foto: Espen Sand

— Slik det ser ut i dag har vi 210 ledige senger i desember og januar. Vi kan også øke kapasiteten med å legge ut ekstra madrasser. Kommer asylsøkerne her skal vi klare å ha dem her til 1. mai. Vi vil være glade for å hjelpe til om de skulle trenge en plass å bo, sier Stian Lauvås, daglig leder på Solstrand Camping.

Campingplassen kan huse asylsøkere i 10 leiligheter, 12 hytter og et stort internat.

— Mye står likevel tomt her om vinteren. Jeg tok selv kontakt med asylmottakene i nabokommunene, og like etter tok kommunen kontakt med meg for å vite hvor mange disponible plasser vi har, sier Lauvås.

Under krigen i Bosnia i 1993 var Solstrand Camping ett av stedene som huset bosniske asylsøkere.

Flest potensielle plasser

Tirsdag skrev Fædrelandsvennen at kommunene på Sørlandet har funnet 44 steder der de kan ha midlertidig overnatting. Lindesnes er den kommunen i Vest-Agder som har meldt inn flest potensielle sengeplasser, nemlig 400.Ordføreren sier at jobben med å kartlegge mulige steder ble utført av en av rådmannens rådgivere.

Lindesnes har ført opp Havhotellet, Audnastrand leirsted og Solstrand camping på lista over steder som kan gi asylsøkere et midlertidig bosted. Campingplassen langs Audnaelva har størst kapasitet med 210 faste senger.

— Det er veldig hyggelig at vi har bedrifter og mennesker i kommunen som gjør oss i stand til å ta imot så mange. Hovedgrunnen er nok at vi er god på turisme og dermed har mange sengeplasser, sier Janne Fardal Kristoffersen, ordfører i Lindesnes kommune.

- Vanskelig med asylsøkere

Lindesnes Havhotell står oppført med en kapasitet til å ta imot 100 asylsøkere. Til Fædrelandsvennen sier Gaute Ubostad, daglig leder for hotellet, at det er lite aktuelt for dem å huse asylsøkere.

— Vi har opplyst disponible senger til kommunen, men det blir feil å si at disse plassene er tilgjengelige for asylsøkere. Mange av sengene eies av private og vi har allerede flere planlagte arrangementer i vinter. Skulle det bli aktuelt, må vi selvsagt vurdere det på nytt, men i utgangspunktet vil det blir vanskelig å ha asylsøkere boende på hotellet, sier Ubostad.

— Jeg ønsker selvsagt ikke å komme på forsiden av Fædrelandsvennen med at vi nekter asylsøkere overnatting, men alle svar på dette spørsmålet blir feil for oss, legger han til.

Kun i verste fall

Ordfører Fardal Kristoffersen sier at de fikk en oppgave av Staten med å finne ut hvor mange sengeplasser kommunen har tilgjengelig.

— De vi har kontaktet, har ikke fått spørsmål om de ønsker å ta imot asylsøkere. Staten ønsket å kartlegge mulige sengeplasser i hele landet. Dette er kun snakk om i verste fall, påpeker Fardal Kristoffersen.

Sammenliknet med naboene i Lindesnes-regionen er Lindesnes i en særklasse den rauseste kommunen. Marnardal og Audnedal har ikke kommet med potensielle steder til asylsøkerne, mens Åseral har et tidligere leirsted med 49 sengeplasser.

Mandal har maksimalt 42 senger og et hus med 4-6 rom.

— Enig i at det høres lite ut, men vi vet at Mandal Statlige mottak tar imot mange. Blant annet gamle Solborg hotell med 150 sengeplasser, sier Alf Erik Andersen, ordfører i Mandal kommune.