VALLE/KRISTIANSAND: Opplysningene kommer fram i den nå frigjorte rettsboken fra fengslingsmøtet i Kristiansand tingrett.

Advokat Svein Kjetil Stallemo forsvarer 38-åringen som er siktet for fortsettlig drap på bygde— og radioprofilen Helge Dahle fra Valle.

Stallemo har hele tiden hevdet at siktelsen er forhastet, og mener opplysningene fra Ullevål sykehus underbygger dette.

— Når politiet har fått opplysninger fra sykehuset om at de hadde skadene under kontroll, burde man avventet siktelsen for forsettlig drap, og nøyd seg med en siktelse for grov vold, sier Stallemo til Fædrelandsvennen.

Helge Dahle ble stukket med kniv fire ganger på en fest i Valle natt til søndag for halvannen uke siden. Han ble fløyet hardt skadet til Ullevål sykehus.

- Dødsårsak ikke avklart

Agder lagmannsrett har opphevet avgjørelsen om å hemmeligholde fengslingskjennelsen etter en anke fra Fædrelandsvennen. Kristiansand tingrett opphevet onsdag etter krav fra Fædrelandsvennen også hemmeligholdet av rettsboken.

RADIOSTEMME: En 38 år gammel mann er siktet for fortsettlig drap på bygde- og radioprofilen Helge Dahle (50) fra Valle. Foto: Radio Valle

I rettsboken kommer det fram at sykehuset først meldte at de hadde kontroll på skadene. Rundt en time senere, klokka 07.20, var Dahle død.Stallemo mener den endelige dødsårsaken ikke er avklart.

— Etterforskningen må avklare hva som har vært den konkrete dødsårsaken. Den er ikke avklart før man har den endelige obduksjonsrapporten, sier Stallemo.

Han presiserer at siktede med dette ikke på noen måte ønsker å gjøre saken mindre alvorlig.

- En forsvarshandling

38-åringen har erkjent de faktiske forholdene med knivstikkingen, men har ikke svart på spørsmål om straffskyld.

— Hva som skjedde på sykehuset er en av årsakene til at min klient har vært avventende til spørsmålet om straffskyld, sier Stallemo.

I fengslingsmøtet anførte Stallemo at klienten heller burde vært siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge.

Bakgrunnen er opplysningene fra sykehuset, og at 38-åringen i avhør har hevdet at knivstikkingen var en forsvarshandling. Mannen ble selv skadet i forkant av handlingen.

Vil bli etterforsket

Lensmann i Valle og Bykle, Dag Hovden, leder etterforskningen av Valle-drapet. Han sier hva som skjedde etter at Dahle ankom Ullevål sykehus vil bli undersøkt.

— Dette er åpenbart noe etterforskningen må gå inn i, sier Hovden til Fædrelandsvennen.

Når det gjelder siktelsen, viser han til politiadvokat Terje Kaddeberg Skaar. Han svarte ikke på Fædrelandsvennens henvendelser onsdag.Tidligere har Skaar uttalt at politiet opprettholder siktelsen om forsettlig drap.

— Spørsmålet om legemsbeskadigelse med døden til følge er vurdert, men her er det etter mitt skjønn slik at den siktede må ha forstått at knivstikkingen kunne medføre døden, altså at han innså dødsfølgen, har politiadvokaten sagt.

Nærmere en forklaring

Den siktede Fevik-mannen ble onsdag avhørt på nytt. Advokat Svein Kjetil Stallemo mener man er kommet nærmere en forklaring på hva som skjedde før drapet.

— Vi er nå kommet nærmere en avklaring på hva som skjedde, enn for ei uke siden. Men det er fortsatt løse tråder som må nøstes opp i, sier Stallemo til Fædrelandsvennen.