SKIEN: En 38 år gammel mann fra Fevik ble mandag for en drøy uke siden varetektsfengslet siktet for forsettlig drap. Da Kristiansand tingrett gjennomførte fengslingsmøtet, skjedde det for lukkede dører. Retten bestemte samtidig at selve fengslingskjennelsen skulle hemmeligholdes.

Denne avgjørelsen anket Fædrelandsvennen til Agder lagmannsrett. Lagmannsretten ga tirsdag Fædrelandsvennen medhold i at det ikke var noen grunn for tingretten til å hemmeligholde avgjørelsen.

Åpenhet

— For Fædrelandsvennen er det viktig at domstolene praktiserer en stor grad av åpenhet. Når retten velger å hemmeligholde avgjørelser, som vi mener bør være offentlige, benytter vi oss av muligheten til å be lagmannsretten vurdere saken. Vi er fornøyd med at Agder lagmannsrett nok en gang sender signaler tilbake til tingretten om større åpenhet, sier nyhetsredaktør Christian Stavik.

I fengslingskjennelsen som nå er blitt offentlig, heter det at flere vitner ikke har vært villige til å forklare seg til politiet.— Det medfører ikke riktighet, sier lensmann i Valle og Bykle, Dag Hovden.

— Vi har fått avhøre alle de vitnene som det var nødvendig å avhøre, sier han.

Uavklart

Av fengslingskjennelsen fremgår det at hva som skjedde i forkant av drapet var uavklart da den siktede 38-åringen ble fremstilt for fengsling, og at det var en av årsakene til at han ble satt i varetekt.

Tingretten la også vekt på den siktedes forklaring om hva som skjedde til grunn når domstolen fant at det var grunnlag for fengsling. 38-åringen har forklart at han har påført avdøde stikk, men at det kan være forhold i forkant som utløste dette. Siktede er blant annet sparket i hodet. Hvem som sparket, var på fengslingstidspunktet uavklart.Mannen ble fengslet i fire uker med brev— og besøksforbud. Han har medieforbud i to uker. Han motsatte seg ikke varetektsfengslingen, og har erkjent de faktiske forhold. 38-åringen vil senere ta standpunkt til straffskyld.