VALLE: Politiet gjennomførte avhør av alle de åtte-ti deltakerne på festen i huset og partyteltet i Valle i løpet av søndag. Det er imidlertid mange hull i hukommelsen til festdeltakerne, og dette er bakgrunnen for at alle må avhøres på nytt.

— Vi gjennomfører nye avhør fordi mange av disse husker lite på grunn av beruselse. Men det er ikke den eneste årsaken. Det kommer fram nye opplysninger om andre forhold som gjør at vitnene må avhøres på nytt, sier politiadvokat Terje Skaar.

Heftig fest

LUKKET RETTEN: Dommerfullmektig Hans Olav Røyr stengte dørene og holder fengslingskjennelsen hemmelig. Foto: Reidar Kollstad

Festen i huset i Valle startet tidlig lørdag og pågikk til langt på natt. Flere av deltakerne i sykkelrittet til Hovden registrerte at det var en heftig fest i teltet. Politiets oppgave blir nå å foreholde festdeltakerne andres forklaringer i forsøk på å danne seg et mer tydelig bilde av hva som skjedde i tiden fram til Helge Dahle ble knivstukket fire ganger av den 38 år gamle mannen fra Fevik.

Nettopp alle uklarhetene var årsaken til at politiet krevde at fengslingsmøtet skulle gå for lukkede dører av hensyn til faren for forspillelse av bevis. Dette kravet ble imøtekommet av Kristiansand tingrett, til tross for innvendinger fra de mange fremmøte journalistene. Fra mediene ble det argumentert med at hovedregelen er at alle rettsmøter skal være åpne for offentligheten, og at stengte dører bare er unntaket. Dommerfullmektig Hans Olav Røyr mente at unntaksbestemmelsen måtte tas i bruk.

Sov i stol

Aktor, politiadvokat Terje Skaar, fikk gjennomslag for sitt krav om varetektsfengsling i fire uker. I bakgrunnen advokat Svein Kjetil Stallemo, siktedes forsvarer. Foto: Reidar Kollstad

En av festdeltakerne satt og sov ute i en stol i nærheten av et bål. På en eller annen måte har den siktede 38-åringen forsøkt å få mannen til å våkne.Politiet undersøker nå opplysninger om at avdøde Helge Dahle skal ha forsøkt å gå i mellom i et basketak før han ble drept. Dette kan ha vært i forhold til mannen som satt og sov.

— Det er et mulig tema. Men vi har ikke grunnlag for å trekke den type konklusjoner, sier lensmann i Valle og Bykle, Dag Hovden.

Han konstaterer at opplysningene har vært framme i mediene. Hovden har tidligere bekreftet at det var en konflikt som involverte avdøde, siktene og en tredje person før drapet.

— De involverte har ikke vært i stand til å gi en god beskrivelse av hendelsesbildet, sier Hovden.

Sterkt preget

Advokat Svein Kjetil Stallemo sier at hans klient, den drapssiktede 38-åringen, er sterkt preget av det som skjedde. — Han gjentar at han er mer opptatt av den situasjon han har brakt avdødes familie opp i, og sin egen familie, enn sin egen tilværelse. Han har erkjent de faktiske forhold, og vil komme tilbake til spørsmålet om straffskyld senere. I fengslingsmøtet aksepterte han kravet fra påtalemyndigheten om å bli varetektsfengslet, sier Stallemo.

Forsettlig drap

Politiadvokat Terje Skaar, som var møtende aktor i retten, sier til Fædrelandsvennen at politiet opprettholder siktelsen om forsettlig drap, og at det foreløpig ikke er aktuelt å endre den.

Kristiansand tingrett varetektsfengslet 38-åringen for fire uker mandag, de to første ukene med forbud mot å høre radio, se tv eller lese aviser. I hele perioden har han brev- og besøksforbud.

Fædrelandsvennen har for øvrig anket til lagmannsretten avgjørelsen fra tingretten om å hemmeligholde fengslingskjennelsen.