Kirsten Bråten Berg (fremst) og Astri Rysstad tar seg gjerne en tur på ski i Brokkeheia i de fine skiløypene. Foto: Johs. Bjørkeli

— Jan Asbjørn gjør en fantastisk jobb med løypemaskina si!Kirsten Bråten Berg, kjent sølvsmed og folkemusiker, smiler og hilser der hun og venninnen Astri Rysstad er på vei innover løypene fra Kvisletoppen mot Myklevatn. Det er bare en svipptur fra Rysstad opp hit. Noen svinger med bil etter alpinanlegget ved Furestøyl i Brokke, er man oppe i det flotteste fjellterreng som tenkes kan. Her, 700 - 800 meter over havet, føler man frihet.

Fædrelandsvennen fulgte løypekjører Jan Asbjørn Uppstad vestover i Brokkeheia en nydelig vinterdag i februar med et par kuldegrader og sol som fikk det til å lyse skinnende hvitt og blått hvor enn du lot blikket vandre.

Løypekjører Jan Asbjørn Uppstad er en populær mann blant skiløperne i Brokkeheia. Foto: Johs. Bjørkeli

Trivelig jobb— Dette er en trivelig jobb, sier løypekjøreren som eier to solide løypemaskiner.

56-åringen har jobbet noen år i Statens vegvesen tidligere. Der var det «bare kjeft å få» fra publikum. Her er det helt motsatt. Masse hyggelige mennesker som koser seg i skiløypene, forteller han.

Hendene hans arbeider mykt med ratt og med spaken som dirigerer sporkallen. Han må ikke grave for dypt eller lage spor med sleng. I så fall kan det bli vanskelig for raske skiløpere å holde seg på beina.

Den skiløypa som Fædrelandsvennen fulgte går fra Kvisletoppen i Brokke, vestover og sør for Brokke-Suleskalveien. Løypa videre innover Evardalen krysser den vinterstengte veien. Foto: Johs. Bjørkeli

Jan Asbjørn Uppstad har jobbet på anlegg i årevis også, men i flere sesonger nå har han og sønnen Tom Arild hatt jobben med å kjøre skiløypene i fjellet og i lysløypa, som starter i hyttefeltet ved Furestøyl.

Utfordrende vinter

— Det har vært utfordrende å preparere løypene i vinter, sier Uppstad. I tillegg til at det har vært lite snø, så har det vært mildt. Dette har ført til at mange bekker og myrer har ligget åpne og våte. Da er det fort gjort å kjøre seg fast i et dike.

— Løypene går i naturlig lende uten særlig preparering av traséen eller bruer over bekker og myrer. Jeg har bare ryddet unna steiner her og der og lagt noen få rør i enkelte bekker. Det er alt, sier han.

Da Fædrelandsvennen fulgte ham innover heia i februar, klarte Uppstad likevel å lage flotte spor i en bakke han ikke hadde fått skikk på tidligere på vinteren. Kombinasjonen lite snø og store steiner var ingen god situasjon for ei 7,5 tonn tung løypemaskin bare ei uke tidligere.

Terreng for alle

Vi kjører innover i et småkupert og åpent terreng. I sør ser vi Rysstadheia, i nord ligger Uppstadheia, og i vest skuer vi selveste Setesdal Vesthei med fjelltopper på 1300 meters høyde og mer. Dit går det ingen løyper. Der ligger Setesdal Vesthei-Ryfylke landskapsvernområde. Det er villreinens rike. Den skal ha ro vinterstid, når nedisete beiteområder gjør det vanskelig å overleve.

300 hytter er det kommet på Brokke. Her ser vi utsikten mot Furestøyl og lysløypene i Brokke. Foto: Johs. Bjørkeli

Skiløypene ender ved Myklevatn. Derfra er det flere trasévalg hjem igjen. Felles for løypene er at de går i et terreng som passer for alle. Her er lunt, og her er ingen rasfare, sier Uppstad.

Fjell-løypene kjører han opp hver helg utenom jule-, vinter— og påskeferie. I feriene går maskina hans hver dag. Den populære lysløypa ved Furestøyl blir også kjørt opp hver dag. Når lysene tennes her klokka 17, valfarter bygdefolk hit. Det er på ingen måte bare de 300 hyttene i området som nyter godt av satsingen i Brokke.

Brokke-Suleskarveien som skiløype

Foruten godt og vel 40 kilometer med løyper, fordelt på sløyfer fra 1,4 kilometer til 15,1 kilometer, er det også fullt mulig å gå på ski innover den vinterstengte Brokke-Suleskarveien.

— Men der må skiløpere og snøscootere ta hensyn til hverandre, sier Jan Asbjørn Uppstad. Han har også som jobb å kjøre snøscooterspor fra den store parkeringsplassen ved Jarnsverk og inn til hytteområdet i Evardalen. Disse hyttene ligger så langt fra bilvei at hyttefolket har snøscooterløyve på strekningen. Da er det greit at sporet ikke er gjenblåst når de kommer opp i mørket fredag kveld.

— Snøscooter og løypemaskin. Blir det noe skigåing på deg sjøl da?

— Ja, når jeg har tid, så. Vi har ei hytte innover mot Myklevatn. Jeg må jo prøve sjøl hvordan løypene jeg lager fungerer, vet du, sier løypekjører Jan Asbjørn Rysstad og setter kursen mot lysløypa. Været er strålende og denne kvelden må alt som vanlig være klart for de som elsker ski og snø.

Løypenettet i Brokkeheia i Valle er på drøyt 40 kilometer. Foto: Kart: skisporet.no