Bergens Tidende har hentet inn tall fra samtlige klubber i de to øverste divisjonene. De viser at Start er den eliteserieklubben som har gitt minst tillit til sine lokale spillere (sammen med Molde). Så langt denne sesongen har de seks sørlendingene i A-stallen til Start startet til sammen 24 kamper.

— Jeg skulle gjerne ha sett at tallet var høyere, og vi ønsker ikke å være der, sier administrerende direktør i Start, Even Øgrey Brandsdal.

Rolf Daniel Vikstøl har startet ti eliteseriekamper i 2015. Foto: Torstein Øen
Espen Børufsen har startet åtte eliteseriekamper i 2015. Foto: Torstein Øen
Jon Hodnemyr har startet fire eliteseriekamper i 2015. Foto: Torstein Øen
Lars-Jørgen Salvesen har startet to eliteseriekamper i 2015. Foto: Torstein Øen

— Tallene viser at vi har få etablerte eliteseriespillere som er lokale, og så har vi masse unge gutter som er urutinerte, sier trener Mons Ivar Mjelde.

- Mangler lokale bærebjelker

Start sikret seg en rekke spennende talenter til toppspillergruppen sin før årets sesong (Eirik Wichne, Lasse Sigurdsen og Erlend Segberg). Klubben tok også opp tre fra egen stall i John Olav Norheim, Mattias Rasmussen og Lars-Jørgen Salvesen.

— Vi har en spillerstall med mange unge, og av de 24 (inkludert toppspillergruppa), er 11 lokale. Veldig mange av dem er unge, og på en utviklingskurve. Da starter de ikke hver kamp, men får smake på eliteseriefotball, sier Øgrey Brandsdal.

Rolf Daniel Vikstøl og Espen Børufsen er de eneste lokale og etablerte spillerne i Starts A-stall nå.

— Det vi mangler hos oss, er de lokale bærebjelkene. Vi begynner å bygge opp nye, og det tar litt tid. Det er mange som står klare til å ta den stafettpinnen etter hvert, sier Øgrey Brandsdal.

Mange skader

En forklaring på Starts bunnplassering, er alle skadene denne sesongen. Spillere som Jesper Mathisen, Mattias Rasmussen og Lasse Sigurdsen hadde trolig fått spille mye, om de hadde vært friske.

Mjelde håper uansett på bedring i årene som kommer.

— Klubben må strebe etter å utvikle nye, lokale spillere hele tiden. De beste spillerne på Sørlandet, bør spille for Start. Det er ikke til å stikke under en stol at det finnes spillere i Jerv og de lokale 2. divisjonsklubbene, som har kvalitet nok til å spille i Start, men de gjør ikke det av ulike årsaker, sier Mjelde.

- Hva skal til for å få de beste, lokale til Start?

— Det handler litt om økonomi også, selv om det er lokale talenter. Det handler også om at vi er i stand til å få de, og så tror jeg vi må signalisere enda tydeligere at vi virkelig ønsker å få de inn, og når de kommer hit, så må de få spilletid. Det er det alt handler om, sier Mjelde.

- Veldig lokal profil

- Har dere fått den lokale profilen dere har strebet etter?

— Ja, jeg synes vi har en veldig lokal profil, i forhold til at vi har mange unge, og mange lokale som er en del av vår A-stall. Det med spilletid, henger sammen med utvikling, og at spillerne tar de stegene man skal. Det er mange som har debutert i eliteserien i år, sier Mjelde.

- Ville du gjerne hatt flere sørlendinger i stallen?

— Det er ikke bare opp til meg, det er en klubbpolitisk sak. Jeg ønsker gode spillere i A-stallen, og det er klubben som må legge til rette for at vi får de beste, og de med størst potensial. Dette er en dynamisk sak, som man jobber og streber med. Så får man håpe at vi blir enda bedre, og flinkere til å få enda flere sørlendinger til å være profiler i Start, sier Mjelde.

- Må ha en indre drive

Rolf Daniel Vikstøl var den siste sørlendingen som etablerte seg på A-laget til Start.

— Start ønsker selvfølgelig å ha flest mulig unge, lokale spillere på A-laget sitt. Det er selvfølgelig viktig at de er gode nok, det nytter ikke bare å være lokal. Det er flere som banker på døra nå, og jeg tror mange av de lokale ungguttene vil få mye spilletid utover i sesongen, sier Vikstøl.

Forsvareren, som har startet ti av 12 kamper denne sesongen, fikk sitt gjennombrudd på A-laget til Start i 2008. - Hva skal til for å ta det siste steget?

— Du må ha en indre drive på at du vil bli god, og jobbe knallhardt hver eneste dag. Er du god nok på trening, er du også god nok til å spille kamper, sier Vikstøl, som skryter av ungguttene klubben har nå.

— De jobber hardt, og yter det lille ekstra hele tiden, sier han.