For tre år siden var Vålerengas A-stall nærmest ribbet for unge spillere, og flere av de etablerte hadde skyhøye lønninger. I dag er Oslo-laget best i eliteserien på bruk av lokale gutter, uten at det har gjort dem dårligere sportslig. Mens VIF i 2011 endte på 7. plass i eliteserien, ble det i år 6. plass.

Overfor Fædrelandsvennen forklarer Vålerenga-trener Kjetil Rekdal:

— Man må stille knallharde krav til unge talenter - og det gjør vi. Man er nødt til å trene dem hardt, og pushe dem hele tiden. Når de da knekker den viktige koden - mestringsfølelsen - så får de et enormt løft.

Det er ikke mer enn tre år siden hovedstadslaget nærmest ikke ga unge gutter sjansen i det hele tatt. De siste årene har laget gått gjennom en økonomisk omveltning, noe som også har tvunget fram en langt større satsing på egenproduserte spillere. Denne prosessen ligner veldig på det Start nå er midt i. Delvis som følge av de økonomiske problemene på Sparebanken Sør Arena, ligger det an til at Start neste år vil bruke langt flere unge, lokale spillere enn hva tilfellet har vært de siste årene.

Ni tenåringer

I løpet av årets sesong har Vålerenga sluppet til ni tenåringer, som så å si alle har gått gradene i klubben. Oslo-fødte Ghayas Zahid (nettopp fylt 20 år) har spilt hele 29 av 30 mulige eliteserierunder.

— Når stallen ikke er så stor, så er det lettere for unge spillere å få sjansen og til å utvikle seg. Det å ha dårlig økonomi kan slå positivt ut når det kommer til talentutvikling. Det har Ghayas fått merke, sier Simon Larsen, kristiansanderen som i år har spilt seg til fast plass i Vålerengas midtforsvar.

— Det er det det handler om: Å jobbe knallhardt for å få sjansen, og så en til og en til. Hvis man er fornøyd med ett innhopp, og så setter seg på rumpa, da blir det ingen fremgang. Vi har klart å bevare sulten til spillerne, slik at de klarer å ta nye steg hele veien. Det betyr alt i utviklingen, sier Rekdal.

Slik gjør Start det

Starts utviklingssjef Bård Borgersen synes også det er viktig å stille krav til de unge spillerne.

— Kravmentalitet skaper utvikling. Med det mener jeg holdninger, treningsfremmøte, mottaket, pasningen - alle detaljene i spillet. Når miljøet stiller disse kravene, har man kommet langt, sier Borgersen.

Han mener imidlertid ikke det er økonomien som skal bestemme om en klubb skal satse på talentutvikling.

— Vi i Norge må ta et standpunkt. Jeg mener vi skal gjøre dette fordi vi kan - ikke fordi økonomien er anstrengt. Det er helt feil fokus, sier Borgersen.

— Vi har tatt noen valg nå. Utviklingsavdelingen vil ha en sentral rolle i klubben. Det vil ta tid, men i det lange løp vil vi høste gode frukter av dette, sier administrerende direktør i Start, Even Øgrey Brandsdal.

Håper på et nytt 2005-lag

I 2005 var Kristofer Hæstad med å vinne seriesølv med Start - bak nettopp Vålerenga - med sju sørlendinger i første-elleveren.

— Det hadde vært moro om vi en dag hadde hatt like mange sørlendinger på banen samtidig - og at de holder nivået, sier Hæstad - og legger til:.

— Jeg er utrolig imponert over den jobben som gjøres i Start. Vi har mange dyktige folk som får fram spennende spillere.

Doffen spilte sju sesonger i VIF før han la opp i sommer, og har fulgt Oslo-klubbens utvikling på nært hold.

— Vålerenga har vært flinke til å ha fokus på talentutvikling i lang tid. Og de vet hva som må til for å bli best.

— Mange unge spillere har surfet på et talent i lang tid, og møter veggen når de kommer opp på seniornivå. Det holder ikke bare å være på fellestreningene, sier Hæstad.

Klanen gleder seg over utviklingen

Vålerengas supportere synes det er veldig gøy at flere av spillerne i førsteelleveren har gått gradene i klubben.

— Da er det enda gøyere når de lykkes. Som Ghayas (Zahid) - han er jo en sentral brikke i laget, sier Erling Rostvåg, Klanens pressetalsmann, som er svært positiv til en talentdrevet økonomi.

Han mener det ikke betyr noe om hvor spilleren er født. Det viktigste er at han har tatt steget opp A-lags-nivå i Vålerenga.

— Det er kult å se at de unge spillerne har tatt de viktigste stegene i karrieren i vår klubb. Det gir oss muligheten til å følge dem over tid, og da blir det mer interessant å følge laget. Det er slik vi blir glade i spillere, sier Rostvåg.