— Har man råd til å ha spillere på heltidskontrakter i norsk fotball?

Det er med alvorlig stemme Jan Oddvar Skisland stiller spørsmålet etter å ha lest at Start varsler spillersalg og oppsigelser på grunn av en tung økonomisk situasjon. Han satt selv som administrerende direktør i Start fra 2007 til august 2009. Allerede da han trakk seg i 2009 spådde han en nedgang i antall heltidsansatte fotballspillere i Norge.

— Det er kanskje ikke mer enn tre-fire klubber i Norge som har det. Publikumstallet er nedadgående og sponsorinntektene faller. Start har blitt hengende etter i mange år nå. Realistiske budsjetter som går i balanse er det eneste som gjelder nå, sier Skisland.

LES OGSÅ:

— Du mener Start-spillerne må skaffe seg deltidsjobb?

- Jeg tror det er en vei å gå. Dessuten er jeg ikke så sikker på at det vil redusere kvaliteten på fotballen dersom man kombinerer fotballen med en deltidsjobb, sier Skisland.

- Kan gå konkurs

Andreas Lund, tidligere Start- og Norge-spiller, synes det var triste nyheter som kom tirsdag ettermiddag.

Andreas Lund synes det er trist at Start igjen er i økonomisk krise.

— Må de kutte så må de kutte. I verste fall kan klubben gå konkurs om de ikke klarer å skaffe pengene. Det kan uansett ende med nedrykk dersom flere spillere må forlate klubben, sier Lund.Han tror at de nye kuttene kommer til å ramme den sportslige biten i klubben hardt.

— Nå må målsetningen for året være å få orden på økonomien. Så må vi bare håpe at Start klarer å beholde et godt nok lag til å overleve i eliteserien, forteller han.

Tvunget til grep

Lund mener det er en selvfølge at Starts økonomiske problemer påvirker det sportslige.

- Sånn har det vært lenge. Klubben er dessverre tvungen til å gjøre grep nå. Dette er en kjedelig situasjon, sier han.

Unge spillere viktige

Han mener de unge spillerne blir enda viktigere slik som situasjonen er nå.

— Ajer, Salvesen, Hodnemyr og Wichne er gode talenter som kan bli profiler dersom de slår til. Lokale profiler er Start avhengige av nå, så vi må bare håpe noen av dem tar steget, sier Lund.

LES OGSÅ:

— De er i forkant

Fotballkommentator Jarle Børrestad i Cmore sier til Fædrelandsvennen at han er glad klubben ser ut til å ligge i forkant med sine problemer.

Jarle Børrestad, fotballkommentator for Cmore. Foto: Jon Anders Skau

— Tidligere har det vært krise fordi man har drevet brannslukking i når det allerede har gått i minus. Nå er klubben i forkant og tar grep tidlig. Det er utrolig positivt, sier han.Børrestad har god tro på at Start får orden på sine økonomiske problemer.

— Selvfølgelig er det synd at Start ikke får de inntektene de har budsjettert med. Men Even Bransdal er en dyktig mann som tar grep før det er for sent. Jeg er helt trygg på at de får til dette, sier Børrestad.

Selger Ajer?

Start-direktør Even Øgrey Bransdal bekreftet tidligere i dag at Start vurderer å selge stortalentet Kristoffer Ajer (16) for å redde klubbens eksistens.

— Spillere kommer og spillere går. Slik er det i fotball. Ajer er et stort talent, men det er også Matias Rasmussen og mange andre. Om Start får en del penger og Ajer får en ny arena å utvikle seg på kan det være en vinn-vinn-situasjon, sier Børrestad.

Han mener Start uansett har gode forutsetninger til å klare seg i eliteserien.

- Se hvordan Steinar Skeie spyr ut talenter i Vindbjart. Det kommer nye navn nærmest hver måned. Noe av det samme ser vi med Steinar Pedersen i Jerv og Knut Tørum i Arendal. Det er nok gode spillere på Sørlandet til å ha minst ett lag i eliteserien, forteller Børrestad.

Positive supportere

Nestleder og pressetalsmann Jorunn Stomnås i Tigerberget sier at situasjonen er trist for Starts del, men har tillitt til at ledelsen i klubben ordner opp.

Jorunn Stomnås, nestleder og pressetalsmann i Tigerberget. Foto: Tigerberget

— Start må gjøre de tiltakene de må. Vi stoler på at Even og de andre i ledelsen får klubben på rett kjøl. Det er dyktige folk, sier Stomnås.Hun mener situasjonen ikke er så alvorlig som enkelte hevder.

— Både sørlendinger og Fædrelandsvennen svartmaler altfor mye. Det er ikke ønskelig at viktige spillere selges, men må Ajer selges så må han det. Klubben har mange andre spennende talenter i stallen, sier Stomnås.

Tigerberget har per i dag 137 medlemmer. Nestlederen ber flere sørlendinger dra på kamp og støtte Start.

— Det er det viktigste vi kan gjøre. Mange undervurderer hvor mye det betyr for spillerne at det er mange som støtter laget, sier hun.