EN AV OSS: En av oss er en portrettserie hvor sørlendinger forteller åpent og personlig om livet. Noen har opplevd glede, andre har opplevd sorg. Enkelte har utfordringer ikke alle andre har. Men de er alle en av oss.

KRISTIANSAND: — Jeg har vel forsøkt mer eller mindre de siste femten årene å komme meg på behandling. Men når en ikke får noen veiledning innenfra, så er det ikke så lett, forklarer Viggo.

Kun to ganger har han fått tilbud om behandling. Han tilbragte en måned på Lolandsheimen, men mener behandlingen ikke var tilpasset. Den andre gangen han fikk tilbud, ble dette trukket tilbake, fordi han bruker medisiner for ADHD.

I løpet av en livslang karriere som lovbryter, har 44-åringen med andre ord hatt én måneds behandling for sin amfetaminavhengighet.

Uten bolig

Nå er han i ferd med å avslutte sin 24. dom i Kristiansand fengsel. For det meste har han begått vinningskriminalitet i ruset tilstand. Han er også dømt for kjøring i påvirket tilstand, kjøring uten førerkort og for enkelte voldsepisoder.

De siste gangene Viggo har vært ute fra fengselet, har friheten vart i noen uker, før han igjen har begått lovbrudd. Han står i kø for å få kommunal bolig, men mye tyder på at han nok en gang står på gaten med eiendelene sine i en pose i nevene når han er ferdig med å sone. Uten bolig og oppfølging på medisinering, er sjansene små for at han skal klare å holde seg på den rette siden av loven.

— Hvis ikke jeg får hjelp, så har jeg ikke tro på meg. Hvis ikke jeg en gang har en bolig, blir det fort til at en havner tilbake hos gamle kamerater. Jeg kjenner jo snart ingen som ikke er kriminelle lenger.

Oppbevaring

Den eneste grunnen til at Viggo nå vil fortelle sin historie, er for å få oss til å forstå at kriminalomsorg, rusomsorg og samfunnet for øvrig må være villige til å rehabilitere innsatte.

— Folk sier: Kan du ikke bare skjerpe deg, men det er faen ikke så lett når en har levd mesteparten av sitt liv i fengsel. Dere vanlige klarer jo ikke å slutte å røyke en gang. Det kan jeg. Dere klarer ikke å slanke dere noen kilo. Det kan jeg gjøre. Og så sier dere at jeg skal skjerpe meg. Hvis det er noen der ute som har oppskriften, så vil jeg gjerne ha den, for å si det sånn. Jeg sitter jo bare på oppbevaring her.

Hør Viggos historie i lydbildeserien ovenfor.

Slik spiller du av lydbildeserien:

  • Nederst i spilleren, under bildet, finner du knappene du trenger. Spill av ved å klikke på playknappen til venstre. Ved å klikke på det første symbolet nederst til høyre, kan du bla deg gjennom hvert enkelt bilde.

  • Pilene bruker du til å hoppe direkte til neste/forrige bilde.

  • Den siste knappen bruker du for å se lydbildene på hele skjermen. Vi anbefaler at du ser lydbildene på hele skjermen.

  • Husk å ha på lyd på pc-en.

TIDLIGERE PORTRETTER: