NAIROBI/KRISTIANSAND: Sentralt i konflikten mellom Strømmestiftelsen og deres mangeårige kenyanske partner MYSA står spørsmålet om hvor godt spørsmålene om aldersjuks, korrupsjon og seksuelle overgrep er dokumentert. Alle er enige om at det har forekommet, men det er ingen enighet om omfanget og hvor lenge de alvorlige forholdene har pågått.

Det var derfor Strømmestiftelsen bestilte en granskning av MYSA, for å undersøke nærmere hvor vidt varslingsbrevet fra politimannen Bjørn Hareide medførte riktighet. Varslingsrapporten, som Fædrelandsvennen har kopi av, bekrefter innholdet i varslingssaken til Hareide.

Men nå går MYSAs styreleder og grunnlegger Bob Munro til angrep på granskningsrapporten.

— Det er et uferdig dokument. Det du har lest, er et utkast. Vi ble aldri enige om innholdet, og prosessen rundt dette var dårlig. Den rapporten skulle ligget i en skuff, og bør ikke siteres fra, sier Munro.

- Brudd på avtale

Men på Fædrelandsvennens kopi av rapporten står det verken "utkast" eller "draft". Den fremstår som en ferdig rapport, og innholdet er utvetydig. Fire eksterne konsulenter har satt navnet sitt på konklusjonene om at aldersjuks, korrupsjon og seksuelle overgrep er utbredt i organisasjonen som bruker idrett for å hjelpe ungdom i slummen til et bedre liv.

Hos Strømmestiftelsen bekrefter generalsekretær Øyvind Aadland at rapporten er endelig, og at organisasjonen fikk undersøkt det de ønsket.

— Dette er et brudd på retningslinjene for hvordan en evaluering skal foregå, tordner Bob Munro.

Han viser til Norads retningslinjer og avtalen mellom MYSA og Strømmestiftelsen.

— Hvis vi har vesentlige innspill eller hvis det er dissens i forfattergruppen, så skal man ta hensyn til dette når rapporten ferdigstilles. Jeg er opprørt over at granskningen følger oss videre i debatten nå, sier Munro.

Hos Strømmestiftelsen er oppfatningen annerledes. Organisasjonen sier man bevisst ikke ønsket en ordinær evalueringsprosess her, men så behovet for en spisset granskning for å avdekke spesielle og alvorlige forhold, og at det krevde en annen metodikk.

Fædrelandsvennen kjenner til at det har vært noe uenighet i forfattergruppen, men den ene konsulenten som skal ha hatt avvikende synspunkter i noen saker, svarer ikke på avisens henvendelser.

- Rapporten er ferdig

Det gjør imidlertid lederen for granskningsteamet, Diane Huffman i Ottawa, Canada. Hun er spesialrådgiver for Norges Olympiske Komité og har bred bakgrunn fra evalueringer i andre sammenhenger. Huffman bekrefter funnene i rapporten om MYSA, og sier Aadland har rett når han kaller rapporten "endelig".

— Alle fire forfatterne signerte først det vi kaller et "final draft". Deretter skulle rapporten legges fram for styrene. Det skjedde 22. mars, og da de ikke hadde noen vesentlige endringer på dette tidspunktet fikk rapporten vår status som endelig, sier Huffman.

Hun er fortvilt over vendingene saken har tatt etterpå.

— Vi avdekket jo svært alvorlige forhold. Ikke minst overgrepssaker, som er rystende. Likevel anbefalte vi at partnerskapet skulle fortsette, og vi fikk høre at det ble gjort forsøk på å enes om en handlingsplan for å gå videre. Det er trist at dette ikke har ført fram, sier hun.