GRUNNLEGGER: Bob Munro, grunnlegger av MYSA

OSLO/NAIROBI: MYSAs grunnlegger Bob Munro har i et brev til Norad forlangt at Norad gransker prosessen som ledet til at Strømmestiftelsen vraket MYSA som partner.— Jeg er opptatt av at slike prosesser skal gå ordentlig for seg. Jeg føler vi i MYSA er et offer i denne saken, og jeg vet ikke hvem andre vi kan gå til enn nettopp Norad, sier Munro til Fædrelandsvennen.

Men Norad sa nei.

Ingen spesiell gjennomgang

— Vi utfører ikke granskinger, sier Gunvor Skancke, underdirektør i Norads avdeling for sivilt samfunn.

Fædrelandsvennen er kjent med at også Norway Cups Frode Kyvåg har vært en pådriver for en slik granskning.

— Vi har svart på denne henvendelsen. Vi kan ikke iverksette en gransking slik de ber om. Det vi gjør i Norad er organisasjonsgjennomganger, og det er noe vi foretar av og til med alle våre samarbeidspartnere. Strømmestiftelsen er en relativt stor partner for oss, som har en flerårig avtale. Et av spørsmålene vi kan ta opp i en slik gjennomgang, er å se generelt på hvordan man forholder seg til sine partnere i andre land.- Når gjør dere slike gjennomganger?

— Det skjer i forkant av at avtalene fornyes. I Strømmestiftelsens tilfelle er dette aktuelt fra 2014, og vi starter opp med en gjennomgang i løpet av høsten.

Møter Norad

Svaret fra Skancke skuffer Bob Munro.

— Andre bistandspartnere til norske organisasjoner kan havne i situasjoner og prosesser som ligner vår. Det er synd hvis ikke Norad griper muligheten til å undersøke konkret det som har skjedd, sier han.

Tirsdag skal MYSA møte Norad for å drøfte prosessen de var gjennom før bruddet med Strømmestiftelsen, og for å sondere muligheten for økonomisk støtte i fremtiden gjennom den nystiftede organisasjonen MYSAs venner i Norge.