mysa ferdig006.jpg Foto: Kjartan Bjelland

KENYA: Bjørn Hareide er selv politimann, og han gjennomførte samtaler i enerom med et antall kilder før han satte seg ned og skrev varslerbrevet sitt. Påstandene i brevet omhandler flere tilfeller av grove seksuelle overgrep mot mindreårige, omfattende id-juks og korrupsjon.Id-juks og korrupsjon er straffbart i Kenya. Seksuelle overgrep mot mindreårige har en strafferamme på 20 års ubetinget fengsel. Likevel har ingen av sakene som er avdekket havnet i det kenyanske rettsvesenet.

— Når du avdekket slike ting, hvorfor gikk du ikke selv til politiet med opplysningene?

— Jeg så ikke det som naturlig. Jeg følte jeg hadde levert fra meg saken til dem som kunne og skulle gjøre noe med den. Jeg valgte å innta varslerrollen, og ville ikke være politimann her i et område hvor jeg ikke har et slikt mandat, sier Bjørn Hareide.Heller ikke Strømmestiftelsen har anmeldt noen av sakene til politiet i Kenya.

— Anmeldelser er vanskelige all den tid ofrene vil være anonyme. Vi var interessert i at kenyanske medier og myndigheter skulle ha tilgang til rapporten. Vi har delt den med det kenyanske fotballforbundet og en gruppe med menneskerettighetsaktivister, sier Øyvind Aadland.

MYSA har valgt å sparke fem personer ut av klubben, noen tillitsvalgte og noen ansatte, for brudd på retningslinjene mot seksuelle overgrep. Om lag 25 andre er sparket eller suspendert for brudd på andre regler i organisasjonen.

Men heller ikke MYSA har tatt sakene til politiet for etterforskning og påtale.

Bob Munro, MYSAs styreformann, gir følgende forklaring:

— Vi kan tilby hjelp og støtte til ofrene, men spørsmålet er om de vil ha noen mulighet til å vinne gjennom med sakene sine i et delvis korrupt rettsvesen. Det viktigste for oss er å tilby støtte til ofrene vi kjenner til, og å sende noen signaler ved å bli kvitt disse ansatte, eller trenerne i enkelte tilfeller. Men langvarig fengsel i Kenya er omtrent som en dødsdom. Vi har høy terskel for å bidra til å sende folk dit, sier Munro.