OSLO : Etter at Idrettsforbundet hadde sagt til Norad at de ville prioritere støtten til idrettslag i sør annerledes, og etter at MYSA-konflikten kom for dagen, sa Norad nei til en pengesøknad fra Bækkelaget Sportsklub om støtte til Norway Cup.

Da grep den ferske utviklingsministeren Heikki Holmås inn og overprøvde fagdirektoratets vurderinger. Vårt Land omtalte saken torsdag.

— En av grunnene til Norads avslag på støtte i første instans var et ønske om å prioritere mer av støtten til aktiviteter i sør, for eksempel til regionale arrangementer som East African Cup. Utviklingsministeren mente det burde være mulig å få til begge deler. Det var et ønske om både å støtte regionale turneringer, og fortsatt å ha plass til å støtte deltakelse på Norway Cup, som også er positivt, sier politisk rådgiver i utviklingsdepartementet Unni Berge.- Norad har orientert om at det er en risiko for at ungdom utsettes for negative konsekvenser ved deltakelse på slike arrangementer. Derfor er det viktig for oss at det stilles krav til organisasjonene som mottar bistandspenger. De har et ansvar for å iverksette tiltak for å forebygge misbruk og juks. Vi understreket spesielt tiltak som forebygger seksuelle overgrep, sier Berge.

Møtte Idrettsforbundet

Norges Idrettsforbund har orientert Norad om at de ikke ønsker å bidra til å sende flere lag fra sør til Norway Cup. Begrunnelsen er både økonomisk, at de får mer for pengene ved regionale arrangementer, og samtidig begrunnet i faren for seksuelle overgrep og aldersjuks.

— Hva tenker dere om Idrettsforbundets avgjørelse?- Vi har hatt møte med dem og fått høre deres vurdering, som vi respekterer. Det er risikomomenter for negative effekter av all bistand. Samtidig har man ofte større mulighet for å påvirke prosessene positivt om man velger å fortsatt spille en rolle, enn man har dersom man trekker seg helt ut. Man må forebygge og bekjempe maktmisbruk. Dette handler om holdninger og rutiner. Men vi har valgt å si ja til å fortsette dette arbeidet i samarbeid med Norway Cup, som får til mye bra.

Ikke vanlig

Norad hadde støttet Bækkelaget Sportsklub gjennom en årrekke da de i juni i år avslo søknaden til årets cup.

— Norway Cup var i sin tid et banebrytende arrangement. Men det har vokst fram mange alternative lokale og regionale arrangementer i sør. Vi måtte spørre oss om vi bruker bistandsmidlene våre best gjennom å sende ungdom til Europa, eller om får vi mer ut av pengene dersom de brukes lokalt, sier Gunvor Skancke, underdirektør i Norads avdeling for sivilt samfunn.

— Vi vektla også de risikoer som ungdommene kan utsettes for i lagutvelgelsen. Og vi har spurt oss om oppfølging av deltakerne er god nok når de kommer tilbake til hverdagen i Nairobi eller andre steder, sier hun.

— Er det vanlig å bli overprøvd av politisk ledelse, slik dere ble i denne saken?

— Det er ikke så vanlig. Men det er en mulighet som er en del av vårt beslutningssystem, sier Skancke.