— Da vi møttes veide han 105 kilo, nå veier han 113. Han har ikke akkurat blitt sunnere og i bedre form siden vi møttes, humrer den kliniske ernæringsfysiologen.

Ironien i det hele blir ikke mindre av at hun var kostholdsekspert i det første Sprek-prosjektet Fædrelandsvennen hadde foran HovdenTour i 2012, og at hun ved siden av jobben sin på Sørlandet Sykehus, fortsatt er kostholdsveileder i VGs vektklubb.

- I faresone for diabetes

Men mens hun lever opp til - og vel så det - idealene i forhold til trim og kosthold, er fremtidsutsiktene heller dystre for Petter - så sant han ikke snart gjør noe med det.

— Jeg har en lege som vil at jeg helst skal over på kolesterolsenkende medisin. På kvelden er jeg så trøtt at jeg lett sovner i sofaen. Jeg er overbevist om at jeg er i faresonen for å få diabetes, sier 41-åringen.

— Du har alle risikofaktorer bortsett fra røyking. Du er det klassiske tilfellet som kan få diabetes og tidlig hjerteinfarkt, skyter Eli Anne inn.

«Til å være gift med en tidligere Sprek-ekspert så er jo dette en flau tilværelse, jeg skjems over at hun skal måtte slite med en tjukkas når hun selv er sprek, flott og har en sterk motivasjon til både trening og kosthold, jeg ønsker ikke en skomakerens barn situasjon, jeg ønsker å gjøre henne stolt og ønsker hennes beundrende øyne, hun fortjener det og jeg ønsker å gi henne det», var noe av det Petter skrev i søknaden som overbeviste juryen om at dette er den perfekte Sprek-kandidaten.— Eli Anne er gjennom Sprek-prosjektet, Kompetansesenteret for idrett i Agder og VGs vektklubb relativt profilert, og med min helse kjenner jeg på at det ikke er noen god situasjon. Det har med identitet å gjøre. Jeg vil bygge opp under hva hun står for, forklarer trebarnsfaren.

Ingen kommentar til kostholdet

Det er mangfoldige år siden han spilte fotball, volleyball og badminton. Nå strekker treningen seg til en kort økt med «tjukkasfotball» i nabolaget på Odderhei hver lørdag.

— Hvordan er kostholdet ditt?

— Kostholdet som blir servert her i huset er bra, med mye fisk. Men kostholdet utover det er «ingen kommentar», gliser Petter.

— Hver gang jeg har lånt bort bilen til ham, plukker jeg opp sjokolade- og bollepapir. Og selv om det er jeg som står for innkjøpene, og aldri kjøper chips, finner jeg stadig vekk dette i skapet. Snedig, fastslår Eli Anne.

— Jeg er en svak sjel, som er glad i det søte. Jeg vet alt om at jeg kan hente energi ved å trene, men derfra til å leve opp til det, har jeg ikke klart å komme, sukker Petter.

Eli Anne har innsett at hun ikke har den positive innflytelsen hun gjerne skulle hatt på mannen sin.

— Det er vanskelig å behandle sine egne, og jeg tror ikke nødvendigvis man skal gjøre det heller. Jeg påpeker ikke alle feil, men jeg kommer med noen stikk innimellom, sier Eli Anne.

— Og de stikker såpass at jeg funderer litt over det, og det er vel derfor jeg har søkt på dette, sier Petter.

- Intens krampe på sykkeltur

For et par år siden kjøpte han seg landeveissykkel, og fikk seg noen turer med kamerater.

— Men jeg husker at på en av de første turene, etter at vi hadde syklet i noen mil, fikk jeg plutselig intens krampe og for å komme meg av sykkelen, måtte jeg legge meg ned på siden med sykkelen mellom beina. Det tok ti minutter før jeg kom meg på sykkelen igjen, men da hogg krampa umiddelbart til igjen. Det endte med at kameraten min måtte sykle hjem, og komme tilbake i bil for å plukke meg opp - og da hadde han med en etterlengtet snickers, ler Petter.

Det ble et par turer til, siden har sykkelen støvet bort i boden.

Nå er kona både stolt og glad for at mannen er klar for Sprek-prosjektet.

— Jeg synes det er helt strålende. Det hadde vært utrolig fint å få en sprek mann, og skal vi håpe på å få spreke barn også, må vi begge to være gode forbilder. Da holder det ikke bare at mor springer noen dager i uka, vi må ut i skogen sammen, fastslår Eli Anne.

— Det blir beintøft, men jeg er veldig innstilt på det skal gå. Jeg tror ikke rittet blir det verste, men prosessen fram. Det å komme i gang, trene tre ganger i uka og kjenne at jeg bygger energi. Forhåpentligvis blir dette starten på en varig livsstilsendring, sier Petter Blomkvist.

Derfor valgte vi Petter

Sprek-prosjektet handler om å hjelpe folk i dårlig form til et bedre og sunnere liv. Men det handler også litt om å plukke ut kandidater som kan blogge ukentlig på en måte som gjør at folk flest har lyst til å lese. Petter Blomkvist innfrir til de grader på begge områdene. Han er kraftig, utrent og lever et usunt liv i sofaen. Dessuten leverte han kanskje den artigste og best skrevne søknaden. Så valget var enkelt; Petter Blomkvist måtte med.

Treneren om Petter:

— 113 kilo er for mye for en som er 1,81 høy, her får kostholdseksperten vår, Monica (Klungland Torstveit), en utfordring med å holde ham i nakken. Palmerittet blir en tøff opplevelse for ham i og med at løypa består av mange tøffe bakker, og tyngdeloven spiller inn. Han må nok ut for å trene i bakker, sier Sprek-trener Tom R. Hansen.

- De siste fire årene etter at vi ble foreldre, har det vært kaosettermiddager. Og når ungene er i seng ved sjutiden, er jeg helt kjørt, sier Petter Blomkvist, som her forteller engasjert fra en sykkeltur for et par år siden da han fikk krampe. Den spreke kona Eli Anne Myrvoll Blomkvist sitter i sofaen med datteren Guro på fanget. Foto: Torstein Øen