— Jeg er ja-menneske. Jeg har lyst til alt. Jeg har lyst til å løpe maraton, jeg har lyst til å sykle Kristiansand-Hovden og jeg har kjøpt inn det aller meste av utstyr til trening. Men det blir aldri noe med meg.

Med et stort smil tar Marianne H. Moen imot Fædrelandsvennen hjemme på Jaktodden i Vågsbygd. «Jeg er helt skjelven», forteller hun - men Sprek-prosjektet har i alle fall ikke tatt humøret fra salgskonsulenten.

- Grugleder meg

- Problemet mitt er at jeg gir meg altfor tidlig. Mens andre får overskudd av trening, blir jeg helt "død". Jeg vil helst at det skal gå av seg selv, sier Marianne H. Moen – som måtte legge seg rett ned på senga for å puste ut etter å ha svingt seg til ære for fotografen. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Skrekkblandet fryd, er vel uttrykket som best karakteriserer følelsene som rører seg inne i tobarnsmoren.— I dag grugledet jeg meg, og tenkte «hjelp, hva er det jeg har jeg gjort?» Og nå vil jo alle vite hvor dårlig form jeg er i, noe jeg ikke tror alle vet. Men de andre kandidatene, de er i dårlig form, de også, eller? spør Marianne med frykt i stemmen.

Les Mariannes søknad her.

Hun har bakgrunn som fotballspiller, spilte til og med på Radars damelag som spilte på øverste nivå som 18-åring. Senere ble hun instruktør på Hovden i både langrenn og alpint. Og som om ikke det er nok, har mannen hennes - Teddy Moen - fotball som yrke i kraft av å være daglig leder i Norsk Fotballtrenerforening.

Selv har Marianne vært styremedlem i IK Start.

— Det er mange som tror at jeg er i god form. Senest i går traff jeg noen som hadde sett at jeg hadde søkt på Sprek-prosjektet, noe de ikke kunne skjønne ettersom jeg var så godt trent. Men det er sikkert fordi jeg går mye rundt i treningstøy, befinner meg mye i haller og på fotballarenaer, og er generelt veldig interessert i idrett.

Treningsstudio i kjelleren

Med denne tightsen skulle Marianne få stram rumpe – uten å trene. Men den har ennå ikke vært i bruk... Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Problemet er bare at hun ikke oppnår utholdenhet av slikt. Det gjør hun heller ikke ved å kjøpe inn en masse remedier, som er ment å skulle brukes til trening.— Det begynte med at jeg kjøpte inn en slik stor maskin, jeg husker ikke hva den heter, men den var for både bein og armer. Senere har jeg kjøpt spinningmaskin, elipsemaskin, vibrasjonsmaskin - det vil si ei pute som du bare skulle stå på så skulle du bli både sprek og slank. Jeg har kjøpt slike elektroder, som du bare ved å skulle ligge på sofaen så skulle du få sixpack. Mine kolleger mener jeg kunne startet et helt helsestudio i kjelleren, humrer Marianne.

Problemet er bare at Marianne verken har brukt det, og ikke en gang tilgang til det lenger.

— Teddy har kjørt det meste på søpla.

- Bedagelig anlagt

Nå har hun bare en rockering, noen manualer, en tredemølle og en masse fancy treningstøy igjen.

— Tredemøllen har jeg brukt i tilsammen 2,5 timer siden jeg kjøpte den i februar i fjor. Det er nok ikke lenge før den kommer for salg...

— Hvorfor er det slik?

— Jeg er lat og bedagelig anlagt. Jeg skylder på at når jeg kommer hjem fra jobb, så er jeg sliten og trøtt. I tillegg har jeg fulgt opp to unger som har vært aktive håndball- og fotballspillere. Men nå er de så gamle at jeg ikke lenger kan skylde på det heller.

- Kun to måltider om dagen

Kostholdet hennes er heller neppe musikk i ørene til Sprek-prosjektets kostholdsekspert, Monica K. Torstveit.

— Det er utrolig dårlig. Jeg spiser kun to måltider om dagen, lunch og middag. Jeg gikk på Grete Roede-kurs i januar, og ved hjelp av å spise bare kli fordelt på fem daglige måltider, gikk jeg ned noen kilo. Men nå er jeg tilbake til to måltider igjen. Det er typisk meg, jeg vet jo hva jeg skal gjøre, men likevel må jeg ha noen veiledere. Jeg er som ei lita skolejente.

Det nærmeste hun har kommet en styrkeprøve er å sykle fra Hirtshals til Skagen.

— Det tok oss 12 timer. Da det begynte å regne var jeg førstemann til å bestille taxi.

Nå må det imidlertid bli andre boller. Og det har ektemannen planer om å støtte opp under.

— Marianne virker veldig innstilt på dette, og nå ligger det i tillegg et positivt press bak med mange som vil følge med henne. Jeg har også planer om å sykle med henne, lover Teddy Moen.

Det store spørsmålet er imidlertid om hun denne gang har evnen til å gjennomføre det hun har satt i gang.

— Det hadde vært skikkelig flaut hvis ikke, nei det tør jeg ikke. Fremover kommer jeg til å sette meg på alle spinningtimene på Spring, jeg er livredd for å bli den store sinken, sier Marianne.

Derfor valgte vi Marianne

Marianne Moen har hatt en stygg uvane gjennom hele sitt liv. Hun har kjøpt inne enorme mengder treningsutstyr i håp om å komme i bedre form, men så har hun mislyktes hver gang. Hun har forsøkt enkleste motstands vei hver gang og håpet at diverse treningsapparater og klær skulle sørge for at hun kom i form nærmest uten at hun trengte å bevege seg. Nå vil vi hjelpe Marianne med å komme i form på "skikkelig" vis, og dokumentere at profesjonell hjelp og skikkelig egeninnsats faktisk hjelper.

Treneren om Marianne

— Marianne høres ut som den klassiske personen som går altfor hardt ut, og skal bli god på kort tid. Det må vi plukke fra henne. Vi må legge lista lavt slik at vi posisjonerer ut motivasjonen. Det er alltid en utfordring med folk som har prøvd og prøvd, uten å lykkes. Marianne blir en liten nøtt, sier Sprek-trener Tom R. Hansen.