Leder i Levekårutvalget Inger Turid Tonstad (KrF).

— Friidretten kan ikke leve med at ingenting skjer, ikke fotballen heller, sier Malterudbakken, som både er leder i friidrettsgruppa og styremedlem i IL Vindbjart, etter at rådmannen i Vennesla ikke har med Idrettsplassen verken i budsjettet for neste år eller i økonomiplanen for de neste fire årene.

Da friidretten startet opp igjen i sommer etter flere tiårs dvale kom over 100 på treningene i Kvarsteinhallen.

Friidretten blir lagt ned hvis ikke politikerne våkner.

Frykter nedleggelse

— Nå er vi 160.Det er en enorm interesse for friidrett. Men den forsvinner fort hvis ikke ungdommen ser at det kommer friidrettsanlegg rimelig raskt. Fire, fem år er lenge å vente for en 12-åring. Det går ikke. Friidretten blir lagt ned hvis ikke politikerne våkner, sier Malterudbakken.

Per Erik Malterudbakken ber politikerne prioritere Idrettsplassen på Moseidmoen og sier det er flaut at en så stor kommune som Vennesla ikke har moderne friidrettsarena.

Torsdag morgen hadde han flere møter med andre i Vindbjart-systemet. Sammen med Ole Martin Omdal har han allerede skrevet brev til politikerne.— Vi står nå med lengdegropa. Skriv at politikerne må hoppe i det. Vi har ikke råd til mer venting. Det er jo flaut at en kommune med 15.000 innbyggere ikke har en høvelig friidrettsarena. Men det er dyrt også. Investeringene i Idrettsplassen vil betale seg i folkehelse, bedrede levekår og reduserte utgifter for kommunen. Der er forskningen helt klar. Nå må politikerne se langt nok fram, sier Malterudbakken.

Samarbeider

Nestleder i Vindbjart Fotball, Svein Erik Slåen, er enig i at oppgradering av Idrettsplassen ikke kan vente fire år. Også han var skuffet da budsjettforslaget kom. Han sier IL Vindbjart og Vindbjart Fotball nå samarbeider godt med idrettsrådet om nye løsninger som politikerne bør få gjennomført. Det har vært konflikt tidligere. I sommer kom det til overflaten at Vindbjart fotball helst vil ha Idrettsplassen for seg selv, men nå er partene enige om dialog.

Ole Martin Omdal skriver i et brev til politikerne at ny fotballbane med kunstgress og ny friidrettsarena vil bety enormt mye for aktivitetsnivået til barn og unge i bygda og han ber dem innstendig om å finne penger fortere enn rådmannen legger opp til.

Både IL Vindbjart, Vindbjart fotball og skoler kan bruke anlegget på en helt annen måte hvis det oppgraderes. I brevet minner han om at Idrettsplassen er prioritert av Idrettsrådet og i idrettsplanen i kommunen.

Billigere

Det er allerede brukt flere hundre tusen kroner på konsulentrapporter om ombygging av Idrettsplassen. Full ombygging er kostnadsberegnet til 70 millioner kroner. Det inkluderer flytting av dagens fotballbane, nye tribuneanlegg, friidrettsbane, flomlys, undervarme og en rekke ting.

Et første byggetrinn med ny hovedbane med undervarme og ny friidrettsbane er beregnet til å koste 22 millioner kroner. Det vil bli billigere for kommunen, for det vil komme tippemidler fra staten.

— Det finnes muligheter for enda rimeligere utgaver av et første byggetrinn. Vennesla har ikke råd til å la være. Vi i friidretten har gjennom Aktivitetsdagen samlet inn 1,5 millioner kroner som vi kan spytte inn. Politikerne må kjenne sin besøkelsestid nå, sier Malterudbakken.

Tonstad i KrF vil vente på plan

Leder i Levekårutvalget Inger Turid Tonstad (KrF).

Inger Turid Tonstad i KrF har Gyland-rekorden på 60-meter. Likevel vil hun vente med å ta stilling til Idrettsplassen.— Ja, jeg var godt nede på åtte-tallet som ung jente. Rekorden er til og med omtalt i bygdeboka. Men min interesse for friidrett kan ikke avgjøre, sier Tonstad som leder Levekårsutvalget i Vennesla, utvalget som har ansvar for idrettens utvikling.

Tonstad har stor forståelse for at Vindbjart er utålmodig, men hun viser til at planen for idrett, aktivitet og friluftsliv nettopp er sendt ut på høring.

— Vi reviderer den planen nå som vi har nytt kommunestyre. Nå vil vi vente på hva folk sier i høringen før vi tar stilling. Når vi får høringsuttalelse om seks uker, skal vi revidere planen og si noe der, sier Tonstad.

— Men da er jo budsjettet vedtatt?

— Ja for neste år er det vedtatt. Men økonomiplanen revideres hvert år. Neste år kan vi vurdere på nytt om Idrettsplassen skal inn. Da har vi et plangrunnlag og en høring å forholde oss til, sier Tonstad som ikke tror det hun sier trenger å forsinke noe som helst.