Idrettsplassen har allerede glimrende forhold for fotballaktivitet, mens forholdene for friidrett er «utgått på dato», har grusdekke og har ikke vært modernisert på over 50 år. Kun en løpebane med ukorrekte banemål omkranser hovedbanen for fotball og er ubrukelig for annet enn i treningsøyemed.

Det er allerede gjort 2 forprosjekter med tanke på modernisering. Den første ble gjennomført av IL Vindbjart — via Cowi - og kostet kr. 70.000,- og omhandlet kun fornyelse av friidrettsfasiliteter. Kostnad ca. 10 mill. inkl. mva.

Nødvendige tiltak

Forprosjekt nr. 2, også via Cowi - omhandler hele anlegget, i flere byggetrinn. Cowi ble engasjert av Vennesla kommune for å synliggjøre nødvendige tiltak og arealer, som skulle være nødvendige for utviklingen av Moseidmoen kommunale Idrettsplass. Til forprosjektet ble det avsatt kr. 200.000,-. og gjelder både fotball og friidrett.

Det er allerede gjort 2 forprosjekter med tanke på modernisering.

• 1. trinn var å etablere ny friidrettsbane og hovedbane til fotball. Flytting av hovedbanen 8 m inn mot Askedalen var nødvendig pga av det mangler plass til friidrettsbanen mot Ravnåsvegen. Nåværende bane mangler noen meter for å være godkjent 400m bane. Flomlys er lagt inn i byggetrinn 1. Friidrettsbanen er plassert slik at dagens ståplasstribune i sør også kan brukes etter at ny at friidrettsbane er bygget. Kostnader ifm. byggetrinn 1 er estimert til kr. 22 mill. eks mva.

• 2. trinn var etablering av nytt hovedtribuneanlegg. Kostnad totalt ca. 60 mill. eks. mva.

Bør forplikte

Når Vennesla kommunestyre har gjennomført forprosjekt som inneholder både fotball- og friidrettsaktivitet og betalt penger for det bør det forplikte å bygge ut for begge idretter.

KrF og Ap lover å gjøre noe med Idrettsplassen i de 4 neste år. Styreledere i IL Vindbjart har tidligere hatt møter med disse. Vi har vært i kontakt med Venstre og Sp, som også går for «idrett for alle» på Moseidmoen.

KrF og Ap lover å gjøre noe med Idrettsplassen i de 4 neste år.

Kommunale Idrettsråd er ment å være et bindeledd mellom klubber, kommune og Idrettskrets. I Vennesla er det Idrettsrådets oppgave bla. å fordele treningstid i haller og anlegg. Det er vedtatt at slik skal det være og da må man forholde seg til det. Vindbjart Friidrett søker tildelt treningstid på Idrettsplassen til Idrettsrådet m/ kopi til J. Orf. Og sånn sett gjør vel leder av Idrettsrådet bare jobben sin?

VFK vil ha hele anlegget til foballformål. Saken om ny plasthall på Idrettsplassen «slapp katta ut av sekken» om at fotballfolket ønsker hele anlegget til fotball. Er det slik å forstå at blir man bare store nok så må andre vekk? Da ender det ganske enkelt opp med bare fotball på Moseidmoen og er det det vi vil i Vennesla? Vindbjart håndball fortrenger f.eks. ikke Badminton og Turn i Venneslahallen selv om gruppen selv trenger sårt til mer treningstid i haller.

Bygget i 1968

Venneslahallen ble bygd i 1968, men er i så dårlig forfatning at den ikke engang er godkjent for spill i 4. div.

Friidretten har dårlige kår i Vennesla...

Da Moseidmoen fikk kunstgressbane nr. 2 - før man startet opp med Sørcup - og VFK var avhengig å ha denne på plass for å gjennomføre så stor aktivitet som cupen gir - var alle andre idretter positive til å bidra. Denne banen var opprinnelig ikke tatt inn i kommuneplan for idrett og friluftsliv, og kunne egentlig ikke få spillemidler, men de andre klubbene bidro velvillig til at dette prosjektet kunne realiseres. Sånn bør det være…fordragelighet og samarbeid. Og det er mange friidrettsentusiaster som bidrar hvert år i nevnte Sørcup, slik at alle nødvendige gjøremål er dekket opp med nok mannskaper i denne flotte cupen.

Friidretten har dårlige kår i Vennesla, men resultater av moderne fasiliteter ser vi i Iveland, Kristiansand, Evje, Søgne, Mandal, Marnardal, Farsund og Grimstad. De har mange utøvere som hevder seg med glans nasjonalt (og noen internasjonalt). Moderne fasiliteter er nødvendig!I Vennesla er det valgt nytt kompetent friidrettsstyre som også har mange trenere med seg. Blant styremedlemmene er de 2 som bla. er norgesmestre i spyd og høydehopp, og interessen for restart i Vennesla er betydelig. Daglig får man innspill om at noen vil bli med når aktiviteten tar til igjen i begynnelsen av september.

Aktivitetsdag

Friidretten i Vindbjart IL har i de senere år bestått av årlig Aktivitetsdag for alle 7 skolene i bygda — 500-600 deltakere hvert år. Arrangementet har blitt landskjent og nyter stor respekt i Norges Friidrettsforbund, Norges Orienteringsforbund og Norges Idrettsforbund. Videre har vi arrangert årlige idrettsmerkeprøver og Venneslamesterskap. De beste utøverne går likevel til KIF og gode baneforhold der, men foreldre orker ikke å kjøre til byen med barn under 18 år 3-4 ganger per uke for trening og det hele stopper naturlig opp.

Friidrett er grunnlag for all idrett, der hurtighet, spenst og utholdenhet er viktige faktorer. Således er det positivt for alle idretter om vi får moderne fasiliteter på Moseidmoen.

Vennesla skårer også veldig lavt når det gjelder levekår - og friidrett bidrar også i et folkehelseaspekt , der friidrett gir positive resultater ved gjenoppbygging og rehabilitering ved alle former for sykdom.

Konklusjon: Blir det ikke moderne friidrettsfasiliteter på Moseimoen blir det på sikt ikke friidrettsaktivitet i Vennesla. Er det det vi ønsker?