— Vindbjart fotballklubb får ordne anlegg til topplaget sitt selv. Kommunens oppgave er å legge forholdene til rette for breddeidrett og mangfold av idretter.

Osmundsen vet han stikker fingrene i et vepsebol, men han har hørt valgkampløftene fra Ap og KrF - og sier det nå er på tide med avklaring av hva kommunen vil med idrettsplassen..

- Løpebane viktigst

En oppgradering av Idrettsplassen på Moseidmoen er løselig kalkulert til 70-80 millioner kroner. Da er nye løpebane, flytting av fotballbanen, nye tribuner, kunstgress og flomlys, samt alt Vindbjart trenger for å spille i høyere divisjoner tatt med.

KrF og Ap lover å gjøre noe med idrettsplassen neste fire år. Det er snakk om å bygge om og ut i etapper.

— Fotballfolkene har en tendens til å ta trappa direkte opp til rådmannen, uten å gå veien om idrettsrådet. De er illojale slik. Det viktigste for oss nå er løpebane og sikre at idrettsplassen blir en arena for bredde, og jeg regner med at politikerne hører på oss, sier Osmundsen, som også tidligere har vært kritisk til Vindbjart Fotballklubb.

Idrettsrådet er ment å være et bindeledd mellom idrettskrets, klubber og kommunen.

Han er også opptatt av banedekket. Vindbjart fotball ønsker kunstgress, friidrettsfolket trenger gress til sine kastøvelser.

VFK vil ha hele anlegge til fotball

  • Fotballfolkene har en tendens til å ta trappa direkte opp til rådmannen, uten å gå veien om idrettsrådet. De er illojale slik. Det viktigste for oss nå er løpebane og sikre at idrettsplassen blir en arena for bredde.

Thomas Schie, leder av Vindbjart Fotballklubb Foto: Kjartan Bjelland

Styreleder i Vindbjart Fotballklubb (VFK), Thomas Schie, sier han ikke orker å kommentere Osmundsens utspill. Derimot ber han Vennesla kommune våge å tenke langt nok fram.— Vi har bygd opp både breddefotball og toppfotball, og fortsetter barna å komme til oss i samme grad, trenger vi mer plass om få år. Derfor bør Vennesla kommune se på muligheten for å finne andre arealer til friidretten.

— Vi har sett 10 år fram i tid. Da trenger vi hele Idrettsplassen til fotball. Vi mener det er bedre at Venneslas største frivillige lag får ett sted å ha aktiviteter, enn at vi må dele oss, sier Schie.

Leder for den nye friidrettsgruppa i Idrettslaget Vindbjart (som fotballen har gått ut fra) er opprørt. Per-Erik Malterudbakken sier at VFK nå slipper katta ut av sekken. .

  • Nå må politikerne våkne og sikre at Idrettsplassen blir en idrettsplass, ikke en fotballplass

Per-Erik Malterudbakken, leder av friidrettsatsingen i Idrettslaget Vindbjart. Foto: Frode Lindblom

— Jeg blir litt sjokkert over at det går an å tenke så ensidig på seg selv. Jeg visste fotballen tenkte sånn, men nå er det offisielt. Nå må politikerne våkne og sikre at Idrettsplassen blir en idrettsplass, ikke en fotballplass, sier Malterudbakken.Han minner om at IL Vindbjart denne høsten drar i gang friidrettsgruppe igjen, etter 25 års dvale. De la i sin tid ned på grunn av elendige fasiliteter.

— Nå må politikerne avklare at det kommunale anlegget på Idrettsplassen skal være for alle, sier han.

- Bra debatten kommer

Ordfører Torhild Bransdal (KrF) sier dette:

— Vennesla kommune eier Idrettsplassen og vi har satset mye. Nå er det behov for å gjøre mer, og vi lover å gå i gang neste periode. Jeg har ikke svar nå, men det er flott at vi får debatten om bredde kontra topp og om hvordan vi bør satse, sier hun. og legger til:

— Det aller mest prekære på Idrettsplassen er vel tribunekapasiteten.

Strid om bruken av plasthall

Vindbjart fotballklubb og idrettsrådet er helt uenige om hvem som skal bruke den nye plasthallen som planlegges på Idrettsplassen.

Plasthallen koster 2,4 millioner, skal bygges av kommunen og kom opp fordi Vindbjart Fotball trenger plass om vinteren til sin Idrettsfritidsordning.

— Idrettsrådet ble aldri hørt, selv om det er vi som skal prioritere anlegg. Når hallen kommer, krever vi å administrere og fordele treningstider akkurat som vi gjør for alle andre haller i Vennesla, sier Tore Osmundsen, leder i Idrettsrådet.

Styreleder i Vindbjart fotball, Thomas Schie, mener Osmundsen ikke kan saksgangen.

— Vi skal disponere den hallen, også på kveldstid. Fordi vi får hallen, har vi ikke søkt om treningstid noe annet sted i vinter. Vi frigjør jo kapasitet, sier Schie, som minner om at plasthallen var et kommunalt initiativ.

Park- og idrettsjef Jørgen Orf sier kommunen ikke har avklart hvem som skal disponere hallen på kveldstid.

Hallen er for øvrig utsatt fordi naboer har klaget på kommunens plassering av den. Klagen behandles av fylkesmannen nå.

Stor interesse for friidrett

Per-Erik Malterudbakken er overrasket over interessen for friidrett i Vennesla. Når Vindbjart 2. september drar igjen , etter 25 års pause, er det for alle årsklasser.

.- Vi tenkte fra fem til 13 år. Men det gikk ikke. Langt flere ønsker å være med. Derfor åpner vi både for ungdom på ungdomsskolen og videregående skole også, alle aldre, sier Malterudbakken.

  • Det er flott at vi får debatten om bredde kontra topp og om hvordan vi bør satse.