— Jeg våger ikke spå om utfallet, men det er klart at det nye inntektssystemet som nå foreslås straffer småkommuner med få innbyggere. Foreløpig har vi ikke skaffet oss tilstrekkelig fakta om hvilken modell som innbyggerne våre vil være best tjent med. Vi må også bli enige om hvor rådhus og andre etater skal ligge, sier ordfører Per Sverre Kvinlaug (KrF) i Kvinesdal.

Hans egen kommune kan i verste fall miste sju millioner kroner årlig på å bli stående alene. I Flekkefjord anslår rådmann Bernhard Nilsen at kommunen vil miste mellom 5 og 10 millioner ved å beholde dagens kommunegrenser. Farsund kommer litt bedre ut, og ser ut til å tape fem millioner kroner i forhold til dagens ordning.

Ordfører Arnt Abrahamsen i Farsund er rimelig sikker på at hans egen kommune slår seg sammen med Flekkefjord og Kvinesdal i en ny Lister-kommune. Foto: Lars Hoen

Tror på sammenslåing— Vi trenger hver eneste krone for å gi våre innbyggere et best mulig tilbud, sier Farsund-ordfører Arnt Abrahamsen (Ap).

Selv tror han det går mot sammenslåing av de tre kommunene, og mener den nye kommunen ikke kan hete noe annet enn «Lister». Ordføreren tror ikke det vil by på problemer verken å bli enige om hvor kommuneadministrasjon eller andre kommunale etater skal lokaliseres.

— Da broa over Fedafjorden og flere nye tunneler på E 39 ble åpnet høsten 2006, ble kommunene i Lister knyttet sammen til ett felles bo- og arbeidsmarked. Det er viktig at en ny E 39 med helt andre kryssløsninger ikke gjør kjøreavstanden mellom for eksempel Farsund og Kvinesdal lengre enn i dag, sier han.

Har liten tid

Formannskapene i de tre kommunene setter nå ned et forhandlingsutvalg som skal framforhandle en intensjonsavtale om sammenslåing. Utvalget vil bestå av ordførere, varaordførere, opposisjonspolitikere, rådmenn og tillitsvalgte fra de tre kommunene.

Ordfører Jan Sigbjørnsen i Flekkefjord sier kommunen hans har god kjemi med Farsund og Flekkefjord. Foto: Torbjørn Witzøe

Ordfører Jan Sigbjørnsen (H) i Flekkefjord sier det er en god kjemi mellom de tre kommunene, men våger ikke å tippe på utfallet.— Dersom det går mot etablering av storkommune både rundt Kristiansand og i midtre del av Vest-Agder tror jeg det vil bli utfordrende for oss lengst vest å fortsette hver for oss, sier han.

Vil lytte til innbyggerne

Alle ordførerne sier at innbyggerne skal komme til orde i form av folkeavstemming eller en innbyggerundersøkelse.

— Våre tre kommuner har allerede fått utredet om vi kan etablere et tettere og mer forpliktende samarbeid på områder som økonomi, administrasjon og helse, men har konkludert med at det ikke vil gi oss noen økonomisk gevinst slik som ved en kommunesammenslåing, sier Abrahamsen.

Savner Lyngdal

Ordføreren i Farsund legger ikke skjul på at han mener Farsund og Lyngdal hører naturlig sammen, men understreker at han respekterer at lyngdølene har vendt blikket østover mot Hægebostad og Audnedal.

— Kommunene som utgjør «Lister 3»-alternativet har ikke stengt døra for noen, men tiden går fort. Vi må arbeide på spreng for å få ferdig et forhandlingsutkast som kommunestyrene kan ta stilling til i juni, sier Arnt Abrahamsen.

25.000 innbyggere

En ny kommune bestående av Farsund, Flekkefjord og Kvinesdal vil få rundt 25.000 innbyggere, og med sine 1769 kvadratkilometer i utstrekning bli mer enn seks ganger så stor som dagens Kristiansand.

— Med tanke på at det går mot kommunesammenslåinger både i Dalane i Rogaland, Mandalsregionen og ikke minst Kristiansand, vil en ny Listerkommune likevel ikke bli større enn den bør være, sier Abrahamsen.