— Sammenslåingsprosessen er foreløpig et stort spørsmålstegn. Vi har i dag ikke nok kunnskap til å bestemme oss for om kommunen skal slå seg sammen med andre eller bli stående alene.

Slik ordla ordfører Svein Arne Jerstad i Kvinesdal da han ønsket 150 av sine sambygdinger velkommen til folkemøte i kulturhuset, der kommunestrukturen stod på dagsordenen.

Ap-ordføreren la ikke selv skjul på at Kvinesdal med dagens rammebetingelser klarer seg utmerket godt alene.

Det måtte bæres inn ekstra stoler da Dag Petter Sødal hos fylkesmannen mandag innledet til debatt om kommunesammenslåing i kulturhuset i Kvinesdal. Foto: Torbjørn Witzøe

— Næringslivet er i en rivende utvikling, og politikerne må se at også ting endrer seg i kommunene, sa Ludvig Hunsbedt.Sigmund Oksefjell tvilte på at næringslivet vil få så mye bedre kår i en større kommune.

Skeptisk ungdom

— Vi ser ennå arrene fra forrige kommunesammenslåing. Det er fremdeles mange som ikke vil vedkjenne seg at de er fra Kvinesdal, når de er fra Fjotland eller Feda, sa Terje André Kvinlaug i Kvinesdal ungdomsråd.

Den unge mannen uttrykte også frykt for at grendeskoler vil kunne forsvinne i en storkommune. Han avsluttet med å fremsette et krav om at bygdas unge må få delta i en eventuell folkeavstemming.

Rådmann Camilla Dunsæd minnet om at et enstemmig storting har gitt sin tilslutning til at vi skal ha en kommunereform som har som mål å få større og mer robuste kommuner.

Og la til at det i framtiden nok ikke vil lønne seg å være liten.

- Små kan miste inntekter

— Vi er enige om at kommunene klarer seg godt i dag, men de må rigge seg for framtiden.

Det sa Dag Petter Sødal fra fylkesmannen i Vest-Agder som minnet om at kommunereformen ikke handler om å spare penger, men å bli i stand til å levere gode tjenester og ta på seg nye oppgaver.

De minste kommunene som ikke har kraftinntekter kan ifølge Sødal om de selv velger å bli stående alene, risikere å få mindre statlige overføringer. Han minnet om at næringslivet i Lister ønsker seg en stor og slagkraftig kommune midt mellom Kristiansand og Stavanger.

Daglig leder Svein Vangen i Listerrådet viste til at en rekke firmaer har tatt navnet Lister, noe som kan indikere at næringslivet ønsker et tettere regionalt samarbeid.

— Uavhengig av kommunegrenser må politikerne forholde seg til at pendlerstrømmen går på kryss og tvers av Lister, forklarte Svein Vangen.

Lyngdal går øst

Lister-regionen har i flere år hatt et omfattende samarbeid, og kommunene Kvinesdal, Farsund, Lyngdal, Flekkefjord og Hægebostad bestemte seg tidligere for å utrede en storkommune (Lister 5-alternativet).

Nå har imidlertid Lyngdal og Hægebostad valgt å gå østover og slå seg sammen med blant andre Lindesnes kommune.

Mange spørsmål

Kjell Førland lurte på hva som gikk galt da først Sirdal og senere Lyngdal og Hægebostad trakk seg fra Lister-modellen. Jostein Røyseland undret seg over om den omfattende utredningen nå er bortkastet.

Erling Dugan uttrykte forundring over Lyngdal og Hægebostad som har vendt resten av Lister og det godt innarbeidet interkommunale samarbeidet i regionen ryggen.

Trine Nilsen Klungland mente en må få forsikringer om innbyggerne får et bedre tjenestetilbud før en eventuelt bestemmer seg for kommunesammenslåing.

Sirdal vil stå alene

Ordfører Jonny Liland i Sirdal sier til Fædrelandsvennen at hans kommune primært ønsker å være alene.

— Et enstemmig kommunestyre har sagt at Sirdal er best tjent med å stå alene. Jeg mener det fortsatt vil være mulig å samarbeide på områder som barnevern uten å slå sammen kommuner. Selv om Sirdal ikke har mer enn 2000 innbyggere, er den rigget for å betjene opp mot 25.000 ferie- og helgegjester, sier Liland.

Ordføreren håper ikke det er Sirdal kommunes kraftinntekter som gjør at flere kommuner har vært på frierføtter.

— Det er eierne av kraftselskapene som får det meste av inntektene og ikke vertskommunene. Skatteinntektene til Sirdal ser store ut fordi vi har så få innbyggere, sier ordføreren.