Det sier styreleder Camilla Dunsæd i Sørlandet sykehus under styremøtet i Lillesand torsdag.

-De tre sykehusene på Sørlandet har knapt vært tryggere mot nedleggelse, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie. Foto: Gr tt, Vegard Wivestad

Klokken 11.30 fredag legger helse— og omsorgsminister Bent Høie fram planen som skal si noe om hvordan helsevesenet i Norge skal utvikle seg.

For lavt

— Et av de klareste signalene som er kommet i denne prosessen, er at pasientgrunnlaget som må til for å beholde akuttkirurgien er for lavt i Flekkefjord, sier Dunsæd.

På departementets nettsider er følgende skrevet:

Planen skal inneholde forslag til tiltak for å sikre:

* Tilstrekkelig kapasitet og fornuftig struktur.

* Tilstrekkelig personell, riktig kompetanse og arbeidsdeling.

* At kvalitet og pasientsikkerhet i større grad blir førende for hvordan vi leder og innretter sykehusene våre. Pasientopplevd kvalitet skal likestilles med medisinsk kvalitet.

Høie har signalisert tydelig at han ønsker å stille konkrete krav til helsetjenestene. Det innebærer blant annet at det skal stilles krav til hvor mange som må bo i et område for at det skal være akuttkirurgisk tilbud. Og i en av meldingene som er utarbeidet for Høie, går det fram at det er for få i Flekkfjord.

Styringsdokument

— Hva forventer du ellers av sykehusplanen, Dunsæd?

— Jeg forventer et ordentlig styringsdokument som kan si konkret hvordan vi skal styre tilbudene innenfor spesialisthelsetjenesten framover. Det sa jeg til Høie også da han var på besøk hos oss i høst, sier Dunsæd.

Funksjonsfordeling

— Tror du det vil komme andre ting i planen som kan utløse behov for å endre organiseringen av sykehuset, og for eksempel utløse nye sykehusstrider mellom Kristiansand, Arendal og Flekkefjord?

— Det har jeg vanskelig for å se. Vi har vært gjennom flere funksjonsfordelingsprosesser de siste årene, og jeg tror ikke det er så mye mer vi kan gjøre, sier Dunsæd.