— Vi kan ikke han en ledelse av sykehuset som fortsetter med prosesser slik som direktøren har gjort, sier han i full fart på vei ut av Stortinget onsdag. Der har han vært i møte med toppledelsen i Helse Sør-Øst, Sørlandsbenken, fylkeslegene i begge Agderfylkene og toppledelsen ved Sørlandet sykehus. Han går før møtet er slutt.

Uro

Bakgrunnen for toppmøtet er all uroen som har vært rundt beslutninger om sykehusene i Arendal og Flekkefjord. Direktøren bestemte at alle syke nyfødte skal behandles i Kristiansand, ikke i Arendal. Det skjedde like etter at fylkeslegene i Agderfylkene konstaterte at tilbudet ikke er forsvarlig.

Årsaken er seks dispensasjoner fra nasjonal fødeveileder, som legger lista for kvaliteten på behandlingstilbudet. Og at det bare kommer inn mellom 10 og 20 syke nyfødte i Arendal i året, og da får de ansatte for dårlig trening.

Omtrent samtidig kom det nye meldinger om feilbehandlinger i forbindelse med akutte bukoperasjoner ved sykehuset i Flekkefjord. Da innførte direktøren med øyeblikkelig virkning full stans, og krav om at pasientene må overføres til Kristiansand.

Brøt hovedavtalen

Begge beslutningene hadde direktøren myndighet til å fatte. Men han hadde ikke drøftet saken med tillitsvalgte, som reagerte kraftig. I styremøtet for Sørlandet sykehus innrømmet direktør Olsen at han hadde brutt hovedavtalen.

Svein Harberg (H) vil vente og se før han sier om han har tillit til direktør Jan-Roger Olsen. Foto: Reidar Kollstad

— Direktøren la seg flat også på dette møtet, og det setter jeg pris på, sier Harberg som sammen med flere politikere og tillitsvalgte fra Aust-Agder tidligere har krevd Olsens hode på et fat for måten han hadde opptrådt på.- Mener du fortsatt han bør fjernes?

— Vi får se hvordan ting utvikler seg, sier Harberg.

Alvorlig

Det var Sørlandsbenken som tok initiativet til møtet, hvor altså både faglig og administrativ toppledelse fra eieren til Sørlandet sykehus, Helse Sør-Øst var til stede.

— Dette viser hvor alvorlig vi ser på denne saken, sier Åse Michaelsen Frp, som leder Sørlandsbenken.

Styreleder Per Anders Oksum i Helse Sør-Øst, administrerende direktør Cathrine M. Lofthus og sørlandsbenkens leder, Åse Michaelsen, mener det var viktig med et toppmøte om sykehuskrisen på Sørlandet. Foto: Steinar Vindsland

— Det er en alvorlig situasjon når stortingsrepresentant Svein Harberg mener direktøren må gå, sier administrerende direktør Cathrine M.Lofthus etter møtet. Både hun og styreleder i Helse Sør-Øst, Per Anders Oksum var tilfredse med gjennomgangen av de omstridte sakene i møtet.- Det som er viktig for meg nå, er at styret har fattet gode vedtak, og at prosessene framover skal involvere ansatte og brukere, sier Lofthus.

— Det er hevdet fra flere kritikere at beslutningene om å overføre nyfødte og bukoperasjoner til Kristiansand, har vært «vesentlige strukturelle endringer» som helseminister Bent Høie har sagt ikke skal gjennomføres før nasjonal sykehusplan foreligger. Er du enig?

— Nå skal begge beslutningene gjennomgås på nytt, og når endelige beslutninger foreligger tar jeg stilling til om de er vesentlige, sier Lofthus.

Hun peker på at det i begge tilfeller dreier seg om konkrete avvik, og at de må håndteres umiddelbart. Men samtidig må permanente endringer gjennomføres i henhold til avtaleverket.

Også Åse Michaelsen var tilfreds med møtet:

— Her fikk vi oppklart flere misforståelser, vi fikk snakket ut om sakene og vært ærlige med hverandre. Dette var et viktig møte, og nå kan vi se framover, sier Michaelsen.