KRISTIANSAND: Det sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) til Fædrelandsvennen etter at det ble kjent at regjeringen ønsker å flytte Luftforsvarets tekniske skolesenter og befalskolen fra Kjevik til Værnes innen utgangen av 2018, og øvrige aktiviteter innen 2025. Hun poengterer at utfasingen av F 16-flyene og innfasingen av de 52 nye F 35 jagerflyene som skal stasjoneres på Ørland, gjør flyttingen av Luftforsvarets skolesenter fornuftig:

— Nye fly trenger andre opplæringssystemer. Samtidig ønsker vi å konsolidere basestrukturen, og vi ønsker å samle Luftforsvarets utdanningsaktiviteter i Trøndelag, der vi både kan utnytte ledig kapasitet og samtidig bygge opp noe nytt, sier forsvarsministeren.

Hun kan ikke nå garantere at alle de ansatte på Kjevik tilbys jobb på Værnes:

— Det kommer an på hvilken kompetanse de har, og hvilken omstilling som er nødvendig. Men dette er noe Forsvarssjefen må vurdere, sier hun.

Uenig med sørlandspolitikerne

Stortingspolitikerne fra Agder har påpekt at skolen ikke trenger å ligge i tilknytningen til flyene, men dette er forsvarsministeren ikke enig i:

— Vi trenger å samle utdanningen i Luftforsvaret i tilknytning til der flyene faktisk er, sier hun.

Hun kjøper ikke argumentet om at utdanningssystemet bør tas ut av planen og underlegges en ny vurdering innen 2020:

— Det er en dårlig løsning, fordi vi nå gjør endringer i utdanningssystemet som helhet. Og det vi gjør er en oppfølging av intensjonene i inneværende langtidsplan fra 2012. Da gikk et enstemmig storting inn for å se på utdanningsstrukturen på nytt, sier hun.

Betviler tallbruken

— De ansatte på Kjevik har i Kjevikfakta beregnet flyttingen til å koste over to milliarder kroner, mens dere sier 270 millioner. Det er et voldsomt sprik?

— Jeg kan på ingen måte gå god for tallbruken til Kjevikfakta. For vår del er det et soldig og godt regnestykke som er lagt til grunn for beslutningen, sier Ine Eriksen Søreide.

Kjevik er en av elleve baser som forsvinner, og de øvrige er Karljohansvern, Kjeller, Setnesmoen, Grunden 22, Hovemoen, Nærøysund, Trondenes, Åsegården, Harstad Syd og Andøya.

— Vi har behov for konsolidering av hovedbasene, og lage en basestruktur som er operasjonelt, faglig og økonomisk forsvarlig. Her mener vi det er viktig å følge Forsvarssjefens anbefaling, sier forsvarsministeren.