Det sier Kristiansands ordfører Harald Furre (H) til Fædrelandsvennen etter at han mandag formiddag avfyrte en solid argumentasjonsrekke rettet mot forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og hennes stab i Forsvarsdepartementet ved Akershus festning.

-Jeg anser det å være ekstremt risikofylt å flytte skolesenteret fra Kjevik, sier ordfører Harald Furre. Foto: Kjetil Reite

— I tillegg til pengesløsing, er faren for kompetanseflukt stor dersom skolesenteret tvangsflyttes. Jeg anser det for å være ekstremt risikofylt, fortsetter Furre.

Forsvarsløs landsdel

At Sørlandet i tillegg blir en landsdel totalt blottet for forsvarsanlegg på strekningen mellom Horten og Stavanger, var en annen advarsel han holdt fram for ministeren som selv hadde invitert berørte kommuner til å legge fram sitt syn på forsvarets langtidsplan.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har fått råd fra forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen (til h.). Foto: Nesvold, Jon Olav

Helt sentralt i den planen er forsvarssjef Håkon Bruun-Hanssens fagmilitære råd som ble lagt fram 1. oktober. Der foreslår han blant annet å legge ned skolesenteret på Kjevik og flytte aktiviteten til Værnes ved Trondheim.— Det er ingen logikk i forsvarssjefens argumentasjon om at skolesenteret bør knyttes til en base med operativ stridsverdi, slik at man eventuelt skal kunne delta i væpnede situasjoner. Flere andre skoler innen både sjøforsvaret og hæren er ikke tilknyttet slikt baser, og er de heller ikke foreslått flyttet, sier Furre.

Flere skoler

Snarere enn å flytte skoleaktiviteten fra Kjevik, ønsker landsdelens politikere nå å flytte andre deler av forsvarets utdanningstilbud til Kjevik. Dette gjelder eksempelvis Rekruttskolen på Madla, Luftforsvarets seleksjonssenter på Rygge og Baseforsvarstaktisk skole på Ørlandet.

— Dette vil kreve investeringer på om lag 300 millioner kroner, hevder Furre.

Kristiansands ordfører påpeker at store deler av Forsvarssjefens fagmilitære råd så langt preges av hemmelighold, haltende utredning, og logiske brister. Investeringskostnadene ved flytting til Værnes antydes å være drøye 800 millioner kroner, men basert på opplysninger fra tillitsvalgte på Kjevik med tilgang til faktagrunnlag, mener Furre nyetablering av et skolesenter kan beløpe seg til over to milliarder.

- God bygningsmasse

Han reagerer også på at Forsvarssjefens fremstilling om at bygningsmassen på Kjevik er i dårlig forfatning.

— Forsvarsbygg sier tvert i mot at bygningsmassen er god, sier Harald Furre.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide er invitert til Kjevik for å bli informert om Luftforsvarets skolesenter. Foto: Nesvold, Jon Olav

Nå har han invitert forsvarsminister Ine Eriksen Søreide til Kjevik slik at hun ved selvsyn kan inspisere både bygningsmasse og andre fasiliteter. Da vil hun også bli presentert for en mer utfyllende argumentasjon enn den Harald Furre fikk klemt inn på sine tilmålte fem minutter på dialogmøtet i Forsvarsdepartementet mandag.Men dialogmøte til tross, ministeren selv kom ikke med noen reaksjon på kampen for Kjevik:

— Det var mer en enveisdiskusjon, sier Furre - som forsikrer at han vil holde kruttet tørt:

— Nå skal spisse vår argumentasjon, koordinere arbeidet med våre stortingsrepresentanter og jobbe målbevisst i forhold til ulike aktører, understreker han.

Langtidsplanen for forsvaret skal behandles i Stortinget i løpet av våen 2016, og en eventuell flytting vil kunne skje i tidsrommet 2021 - 2028. ## - Nyttige innspill

— I dag fikk jeg mange konstruktive innspill, og det var nyttig.

Det skriver forsvarsminister Ine Søreide Eriksen i en e-post til Fædrelandsvennen.

— Vi har ønsket å bruke dialogmøtene som en treffarena, slik at alle som var berørte av forslagene i forsvarssjefens fagmilitære råd kunne samles og komme med sine innspill. Alle innspill derfra vil bli behandlet og tatt med i vurderingene videre, skriver hun.

— Jeg kommenterer ikke enkeltinnspill nå, men alle sammen tas med inn i det videre arbeidet. Det er mange innspill, hensyn og analyser som skal vurderes. Vårt mål er å styrke den operative evnen til Forsvaret. Det vil bety noen vanskelige valg. Men jeg føler meg trygg på at ønsket om en god forsvarsevne står sterkt hos alle berørte parter, skriver statsråden.

Hun kan ikke bekrefte at hun tar imot invitasjonen til Kristiansand, men skriver at den er til behandling i departementet.