SØGNE: — Nå er fotoboksene på plass, konstaterer Stein Otto Andersen, senioringeniør i Statens vegvesen.

27. januar i år bevilget Hovedutvalget for samferdsel, areal og miljø (SAM-utvalget) i Vest-Agder fylkeskommune 3,5 millioner kroner til to nye fotobokser ved Kileneset på Langenesveien, som er en ulykkesbelastet vei.

Tok regningen

Etter hvert ble det imidlertid klart at staten tok regningen, noe som medførte at SAM-utvalget kunne overføre 1,5 millioner til en ny gang- og sykkelvei langs en strekning på Langenesveien, fra potten tiltenkt fotoboksene.

Ifølge Statens vegvesen skal det nå også etableres fartshumper fra strekningen Paradisbukta mot Langenes, i tillegg til automatisk trafikkontroll (ATK).

I drift neste uke

Det har kostet rundt tre millioner kroner å etablere to nye fotobokser på Langenesveien, som er en ulykkesbelastet vei. Foto: Tormod Flem Vegge

Andersen forklarer at det nå gjenstår å sette opp skilt som varsler om såkalt punkt-ATK (den vanlige typen fotoboks) i hver ende av det rundt 1000 meter lange strekket i Søgne.— Anlegget er ferdig, og planen er at det skal være i drift neste uke, sier han.

- Hvorfor ble det valgt punkt-ATK fremfor gjennomsnittsmåling av fart?

— Det er på grunn av veiens utforming. Den er blant annet veldig svingete. Ut fra undersøkelser gjennomført av Transportøkonomisk institutt vil punkt-ATK gi samme effekt som streknings-ATK på en slik veistrekning - kanskje bedre effekt.

Kjører for fort

I forkant av at fotoboksene ble satt opp, ble det gjennomført fartsmålinger på den aktuelle strekningen på Langenesveien. Resultatene viste at mange bilister kjører altfor for fort.

— Det er bra at boksene er på plass før sommeren, da det er flere sommergjester og vesentlig flere gående og syklende der om sommeren enn vanlig, kommenterer Yngvar Aas, trafikkoordinator i Agder politidistrikt og ansvarlig for fotoboksene i Agder.