SØGNE: - Vi har store forventninger til at vi skal få ned farten i området. Det er det vi er ute etter, sier Stein Otto Andersen, senioringeniør i Statens vegvesen.

Snart skal to bokser med kamera knipse bilder for å dokumentere fartssyndere på Langenesveien, en ulykkesbelastet vei der flere mennesker har mistet livet.

Arbeidet med å etablere boksene er i full gang. Nå er det gravd ned kanaler som skal sørge for at boksene kan bli koblet til strømnettet.

LES OGSÅ: Setter opp fotobokser på Langenesveien

— Ikke klar over regelverket

27. januar i år bevilget Hovedutvalget for samferdsel, areal og miljø (SAM-utvalget) i Vest-Agder fylkeskommune 3,5 millioner kroner til to nye fotobokser ved Kileneset.

Automatisk trafikk kontroll (ATK) er snart på plass på Langenesveien. Foto: Tormod Flem Vegge

Men nylig ble det klart at de planlagte boksene heller skal finansieres over statsbudsjettet, til overraskelse for noen og enhver.

— Etter at SAM-utvalget fattet sitt vedtak om å etablere automatisk trafikkontroll (ATK) på Langenesveien, informerte vi ledelsen i Statens vegvesen, region sør, om avgjørelsen. Vi fikk tilbakemelding om at tiltaket skulle dekkes over statsbudsjettet. Vi var ikke klar over dette regelverket, forteller Anne Grete Tofte, seksjonsleder for avdelingen Plan og forvaltning i Statens vegvesen, region sør.

— ATK dekkes over statsbudsjettet hvis vi som etat mener dette er et hensiktsmessig trafikksikkerhetstiltak på det aktuelle stedet og tiltaket innfrir kriteriene for oppsetting, forklarer Tofte.

Gang- og sykkelvei

Nå omdisponeres de 3,5 millioner kronene som fylkeskommunen skulle bruke til fotoboksene, til blant annet gang- og sykkelvei på Langenesveien.

— 1,5 millioner kroner er satt av til gang- og sykkelvei på Langenesveien. Det blir etablert en gang- og sykkelvei her hvis det kommer ytterligere midler fra Areal og transportutvalget og fra en utbygger av et boligfelt. Jeg tror finansieringen vil gå i orden, sier Gisle Meininger Saudland (Frp), som leder SAM-utvalget.

Det er gravd ned kanaler som skal gi strøm til de to boksene som skal etableres på Langenesveien. Foto: Tormod Flem Vegge

Resten av de 3,5 millioner kronene skal bruket til trafikksikkerhetstiltak på Sømsveien (500.000 kroner) og gatebelysning i Alcoaparken i Farsund (1,5 millioner kroner).

Vil ha fotoboks-inntekter

27. januar vedtok SAM-utvalget å utfordre staten på at inntektene fra fotoboksene på Langenesveien skulle tilfalle Vest-Agder fylkeskommune i stedet for statskassa — som et prøveprosjekt.

Da det ble klart at staten skal betale fotoboksene, ble det vurdert å droppe kampen om å få gjennomslag for prosjektet.

— Fylkesrådmannen foreslo å droppe prøveprosjektet. Men SAM-utvalget ønsker å jobbe videre saken. Vi starter nå en prosess i Samferdselsdepartementet. Ønsket er at inntektene fra fotoboksene kanaliseres til trafikksikkerhetstiltak på Langenesveien og i området hvor boksene står, opplyser Vidar Ose, samferdselssjef i Vest-Agder fylkeskommune.

— På den andre siden håper vi jo selvsagt at det ikke blir noen inntekter fra disse boksene, poengterer han.

Langenesveien er en ulykkesvei, der flere mennesker gjennom årene har omkommet i trafikkulykker. Nå etableres det to fotobokser på Kileneset, der det er 60-sone. Foto: Tormod Flem Vegge